[ad_1]
هنوز وضعیت توافق برجام مشخص نیست. اما در شکل احیا یا عدم احیای برجام، بازار مسکن در ایران به کدام سو میرود؟ مسکن صعود میکند یا نزول؟
به شرح صفحه اقتصاد، بازار مسکن طی سالهای اخیر نوسانات بسیاری را تجربه کرده و قیمت مسکن در سالهای قبل رشد قیمتی بالایی را تجربه کرده است. افزایش قیمت مسکن، تعداد معاملات را فراوان زیاد کاهش داده و الآن این نگرانی ساختن شده که مبادا مسکن درون دوره رکود تورمی شود.
شرحهای متعدد حاکی است که از دو هفته گذشنه تاکنون معاملات مسکن متوقف شده و بسیاری از معاملهگران چشم به راه نتیجه برجام هستند. توافق یا عدم توافق برجام، چه تاثیری بر قیمت مسکن دارد؟
رواج مسکن در سایه تحقق برجام
یک کارشناس مسکن گفـت: دو سناریو برای بازار مسکن میتوان متصور شد. در شکل تحقق برجام، مسکن رواج خواهد یافت و با افزایش قیمت مواجه خواهیم شد.
بیت خدا ستاریان با نشانه به مطلب فوق اظهار داشت: در شکل عدم تحقق برجام مسکن به یک رکود تورمی عمیق میرود و این رکود تورمی دیگر با رواج عجین نخواهد شد.
وی در ارتباط با اینکه برجام چه تاثیری در بازار مسکن دارد، یادآور شد: در شکل تحقق برجام، تولید مسکن به طرز معناداری افزایش خواهد داشت و در پی اون قیمت و خرید و فروش نیز با تغییر مواجه میشود.
ستاریان در پاسخ به این سوال که آیا برجام میتواند زمینهساز بازگشت اندوختهگذاران به بازار مسکن شود، گفت: خردهسازان در بازار مسکن سرزمین نقش بسزایی ایفا میکنند اما متاسفانه این افراد هیچگاه تحلیل عمقی از بازار ندارند و بلافاصله پس از اینکه دولت بر طبل ساخت یک میلیونی مسکن میکوبد، این بازار را ترک میکنند، در حالی که تجربه علامت داده است که دولت نمیتواند نقش چندانی در تولید مسکن داشته باشد. دقیقا همان اتفاقی که در مسکن مهر افتاد که در سایه مسکن مهر تولید مسکن قسمت خصوصی به طرز چشمگیری کاهش داشت.
استفاده سیاسی از مسکن
وی در ادامه افزود: مسکن پتانسیل فراوان بالایی دارد و استفاده سیاسی از این بازار باید ممنوع شود، هر چند بازار مسکن پتانسیل بالای سیاسی دارد.
ستاریان با اعلام نقش دولت در بازار مسکن اذعان داشت: دولت باید تنها ابزار ساخت و مخصوصا تامین زمین را بر وظیفه بگیرد. طبق آمار موجود تا به امروز هیچ دولتی نتوانسته بیش از ۴۰ الی ۵۰ هزار واحد مسکونی تولید کند. بنابراین در شرایط موجود نباید قسمت خصوصی را از بازار مسکن برانیم بلکه با تخصیص ابزارهای مالی مناسب میتوان قسمت خصوصی را ترغیب به افزایش تولید مسکن کرد تا با گذشت تاریخ به راحتی قسمت خصوصی بتواند نیاز مسکن سرزمین را تامین کند.
مهاجرت فراوانسازان به کشورهای همسایه
وی افزود: در شرایط فعلی قسمت خصوصی کوشش در کشورهای همسایه را به ساختن در سرزمین ترجیح میدهند که این روند زنگ خطر جدی برای آینده بازار مسکن است. هر چند در سرزمین ساختن از سود فراوان بالایی برخوردار است اما به سبب نبود ابزارهای مالی مناسب و جای خالی حمایتهای دولت، قسمت خصوصی کوشش در کشورهای دیگر را ترجیح میدهد.
ستاریان در آخر گفت: مسکن در دولت و مجلس به درستی شناخته نشده است. از این رو مطالبه مجلس در حوزه مسکن از وزارت راه و شهرسازی است، اما این وزارتخانه نقش چندانی به غیر از تامین زمین از راه طرحهای شهرسازی در بازار مسکن ندارد، بنابراین در چنین شرایطی وزیر تامین منابع را منوط به ساخت و تحویل مسکن مردمی میکند.
منبع: معامله نیوز
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[ad_2]