[ad_1]
اگر از علاقه مندان به سریال های ایرانی هستید در این گفتار با ما باشید تا بهترین سریال های ایرانی از روزگاران گذشته تا امروز را به شما معرفی کنیم.

اگر از دنبالکنندگان سریال ایرانی هستید، مطالعه این مقاله برای شما جذابیت فراوانی خواهد داشت. در اینجا تلاش کردیم تمام سریالها از روزگاران گذشته تا آخرین سریالهایی که امسال پخش شده را به نظم سال پخش دسته بندی کنیم.
مروری کلی به تمام قصـه و بازیگران خواهیم داشت؛ به طور حتم در بین این سریالها، عناوین جذابی خواهید دید که گزینههایی جدیدی برای ساعاتی خوش در اختیارتان خواهد گذاشت.
بهترین سریال های ایرانی پس از انقلاب
تب شدید سریال دیدن این اواخر همه ما را گرفته بود که ویروس کرونا نیز از راه رسید و شدت آنرا زیادتر کرد. گرچه بسیاری از افراد غرق در سریال های جدید خارجی هستند، اما من با وجود علاقه به آنها، نمیتوانم منکر علاقه خود به سریال های ایرانی، خصوصا سریال های کهنه تر شوم.
به همین دلیل تصمیم گرفتم در این فهرست، بهترین سریال های ایرانی پس از انقلاب را به شما معرفی کنم.
بررسی بهترین سریال های ایرانی را از دهه شصت شروع میکنیم. برای اینکار دلایلی نیز داریم. یک اینکه بررسی سریال های قبل از انقلاب خود گفت و گو کامل میطلبد، پس آنرا به مطلب جداگانه ای محول کردیم.
دو اینکه اگر میخواستیم همه را یکجا گردآوریم، احتمالا چند مورد از سریال های خوب از قلم میفتادند. پس تصمیم گرفتیم با محدود کردن دایره داستان، به هرآنچه که باید نشانه کرد، نشانه کنیم.
در ضمن این را هم نزد از شروع گفت و گو اصلی بگویم که در این گفتار شما سریال های طنز را نخواهید دید. شاید بپرسید برای چی، به این دلیل که در گفتاری تحت عنوان بهترین سریال های طنز ایرانی به اون پرداخته ام. پس در این گفتار، تمام آنچه که آنجا باشد را نخواهید دید. اما بهترین سریال های ایرانی کدامند؟
سربداران : محمدعلی نجفی / 1362

سربداران سریالی تاریخی است. پایه قصـه این مجموعه بر اتفاق ایستادن سربداران خراسان به رهبری شیخ حسن جوری علیه استیلای مغول بر ایران قرار دارد. کارگردان این مجموعه محمدعلی نجفی بوده و کیهان رهگذار نویسندگی و مشاور کارگردانی اون را بر وظیفه داشتهاست.
این مجموعه جزو برنده ترین سریال های ایرانی در طول تاریخ محسوب میشود و کارگردان اون ادعا کرده یکی از دلایل موفقیت سریال سربداران در دهه 60، وجود چندین سال پیشینه تحقیقاتی برای آماده شدن فیلمنامه اون بوده است.
تصویربرداری این سریال تلویزیونی از شهریورماه 1360 شروع و تا 3 آبان 1362 ادامه داشت. این سریال فاخر در عبادتگاه جامع تاریخی شهرستان اردستان ساخته و فیلمبرداری شد.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های 1400
بوعلی سینا : کیهان رهگذار / 1364

یک مجموعه تلویزیونی ایرانی تولید سال 1364 است که به زندگی بوعلی سینا، دانشمند عظیم ایرانی، میپردازد. این سریال در شهرستان اردستان و عبادتگاه جامع تاریخی اون ساخته شده است.
نویسنده و تدوینگر و کارگردان این مجموعه کیهان رهگذار بودهاست. امین تارخ، فیروز بهجتمحمدی، جمشید لایق، اسماعیل محرابی، چنگیز وثوقی، بزرگ نجاتالهی از بازیگران اصلی این مجموعه هستند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های تابستان 1400
امیرکبیر : سعید خوب پور / 1364

سریال های تاریخی، خصوصا تاریخ دوران ایران اسلامی در دوره پس از انقلاب به وفور تهیه و پخش شده اند. علاقه مردم به مباحث تاریخی ویژه و استقبال از چنین آثاری بود که سبب توجه هرچه زیادتر کارگردانان و نویسندگان به آثار و شخصیت های ویژه در تاریخ ایران همزمان شد.
امیرکبیر یکی از سریالهای محبوب دهه 60 تلویزیون در ژانر تاریخی است که پرویز زاهدی فیلمنامه اون را نوشته و سعید نیکپور اون را کارگردانی کرد. خود او در این سریال در کنار ایرج راد، محمد مطیع، فخری خوروش، ژاله علو و … به ایفای نقش پرداخت. این مجموعه تلویزیونی سال 1363 ضبط و پخش اون از اردیبهشت ماه سال 1364 از شبکه یک شروع شد.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های شبکه نمایش خانگی
هزاردستان : علی حاتمی / 1358 ـ 1366

طرح اولیه این سریال در سال 1354 با عنوان «جادهٔ ابریشم» و با وجود شخصیتهایی همانند مدرس، میرزا کوچک و رضاخان به ذهن حاتمی آمد. ماندگارترین نشان هزاردستان در تاریخ سینمای ایران، ساختهشدن شهرک سینمایی غزالی است.
در این شهرک محلهای اصلی و کهنه تهران با زیربنای 7 هزار متر مربع ساخته شده و 30 هزار متر مربع به خیابان لالهزار و میدان توپخانه اختصاص یافتهاست. فیلمنامهٔ هزاردستان بیش از 8 تا 10 بار بازنویسی شده و سپس از وقفهای دو ساله به حاتمی اطلاع دادند که ویرایش چهارمش مورد قبول واقع شده است.
همهٔ اینها به زعم خود حاتمی دلیل شد که فرم پوستهپوسته و هزارویکشبیِ کار از بین برود. به بیان برخی از دست اندرکاران، 11 ساعت از سریال «هزاردستان» سانسور و فراوان از منظرهها کم شد. گرچه این حذفیات همالآن در آرشیو صدا و سیما وجود دارد و در نسخههای پخش شده مختلف، منظرههایی کم و فراوان میگردد.
قصـه این مجموعه از دو قسمت اصلی تشکیل شدهاست، قسمت اول که به قصـه رضا تفنگچی میباشد، که دوران احمدشاه و شروع حکومت رضا شاه و قسمت دوم در مورد زندگی رضا خوشنویس است که در دوران پایانی حکومت رضا شاه و شروع حکومت محمدرضا شاه میباشد. بازی جمشید مشایخی یکی از درخشانترین بازیهای وی میباشد.
یکی از نکات قوت این مجموعه موسیقی متن اون میباشد، تیتراژ اولیه فیلم، نزد درآمدی در صدا اصفهان ساختهٔ مرتضی نیداوود (سازنده تصنیف مرغ سحر) با تنظیم برای ارکستر از مرتضی حنانه است.
قصـه هزاردستان دو دوره از تاریخ همزمان ایران را روایت میکند: اواخر حکومت احمد شاه تا شروع سلطنت رضا شاه و دوران پایانی حکومت رضا شاه تا به تخت نشستن محمدرضا پهلوی. بسیاری از شخصیتهای این مجموعه تلویزیونی برگرفته از یک یا چند شخصیت تاریخی هستند که با تخیل فیلمساز درآمیختهاند و داستانی غیرمستند از وقایع تاریخی دوران خود را روایت میکنند.
زیادتر بخوانید: بهترین کانال تلگرام دانلود فیلم و سریال ایرانی
روزی روزگاری : امرالله احمدجو / 1371

قصـه این سریال دربارهٔ زندگی بی بی مریم بختیاری است. قصـه راهزنی سرشناس به نام مرادبیگ است که طی نزاعی با گروه غارتگر دیگری مجروح شده و توسط خانواده روستایی از مرگ نجات پیدا کرده و طی زندگی با این روستاییان تحولاتی عمیق در زندگی او چهره میدهد. آرام آرام در طول قصـه متحول و به فردی صالح تبدیل میشود. روزی روزگاری در واقع قصـه آراستگی یافتن انسانی است.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های 2021
پدرسالار : اکبر خواجویی / 1372 ـ 1374

قصـه مجموعه دربارهٔ پدر میانسالی به نام «اسدالله» است. اسداللهخان پدری مهربان، خانوادهدوست، دلسوز و در عین حال سختگیر و پرصلابت است. به اعتقاد او همهٔ پسرانش پس از ازدواج میبایست در خانهٔ فراوان عظیم او زندگی کنند.
ماجرای اصلی فیلم از ازدواج آخرین فرزند او «ناصر» شروع میشود. ناصر که با دخترعموی خود «آذر» وصلت کرده به ناچار باید همانند دو برادر عظیمتر خود در خانهٔ پدری زندگی کند. اما همسرش آذر که شاغل است و استقلالطلب و لجباز، زندگی در خانهٔ پدرشوهر را منطقی نمیداند و شروع یک زندگی کاملاً مستقل و بهدور از دخالتهای دیگران را طلب میکند.
آذر فراوان زیاد پای این خواستهاش میایستد و تحت هیچ عنوان از موضعش عقبنشینی نمیکند. از سو دیگر اسداللهخان نیز موافقت با آذر را نوعی شکست و ضعف تعبیر نموده و از سوءاستفادهٔ احتمالی فرزندان دیگرش در آینده دلواپس است.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های نتفلیکس در سال 2021
خانه سبز : بیژن بیرنگ و مسعود رسام / 1375
خانه سبز به نام یکی از بهترین سریال های ایرانی دهه هفتاد خورشیدی با بازی درخشان خسرو شکیبایی در سال 1375 هر چهارشنبه شب از شبکه 2 سیما پخش میشد. این مجموعه محصول کار مشترک بیژن بیرنگ و مسعود رسام است و در دوران خود ار پربینندهترین سریالهای ایرانی بود.
مجموعه تلویزیونی خانه سبز در مهر ماه سال ۱۳۹۹ از شبکه باد ملایم بازپخش شد که بازهم با استقبال خوبی مواجه شد. قصـه درباره ساکنین یک مجتمع مسکونی است که با هم قوم و خویش هستند و در کنار هم ماجراهای گوناگونی را تجربه میکنند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های HBO در سال 2021
امام علی : داوود میرباقری / 1370 ـ 1375
امام علی سریالی تاریخی است که به کارگردانی داوود میرباقری ساخته شدهاست. قصـه این سریال از اواخر دورهٔ خلافت عثمان بن عفان شروع و تا پنج سال انتهایی و دوران خلافت و زندگی علی بن ابیطالب میپردازد.
تلویزیون تا نزد از سریال امام علی، مجموعهای با این گستردگی و وسعت تولید نکرده بود. به مخصوص که حساسیتهای جامعه و تلویزیون همیشه در قبال سوژههای مذهبی فراوان زیاد بالا بوده و این مسئله در دهه 70 نیز زیادتر از همیشه حس میشد. گرچه ساخت و پخش این سریال، راه را برای تولید آثاری بزر با مایههای مذهبی هموار کرد.
ساخت سریال حدود چهار سال به طول انجامید و به دلیل پیشگام بودن مجموعه در قیاس با دیگر تولیدات تلویزیون تا اون تاریخ، سازندگان با مسائل و دغدغههای زیادی مواجه شدند، اما سرانجام پخش مجموعه از سال 1375 در شبکه یک سیما شروع شد.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های عاشقانه 2021
پس از باران : سعید سلطانی / 1379

پس از باران روایتی از روابط ارباب و رعیتی بود. این سریال با داستان قراردادن زندگی خانواده یک ارباب و وجود دختری با عنوان همسر دوم ارباب، به نمایش شرایط جدید و مخالفتهای خانواده ارباب و عواقب و عوارض چنین حضوری میپرداخت. در این سریال عشق دنبال با ارباب بودن، و مظلومیت زنان دوم اربابان، قدرت اربابان و عمق فساد در نظام ارباب رعیتی قبل را میتوان دید.
بازی خوب بازیگران توانست در اون تاریخ سریال را تا اندازهای قابل قبول جلوه دهد، هرچندکه برقراری پیوندها بین اتفاقاتی که در قبل چهره میداد و وقایعی که در تاریخ حال میگذشت، برای مخاطب کمی دشوار بود
نکته مهم در این مجموعه شخصیت ارباب است _ همان مرد بی گناه دو زنه که بر خلاف میل خود و به اصرار همسرش زن دوم گرفته. این مرد، بی گناهترین فرد این مجموعه است. اگر همسایه به سایه، زن دوم فراری را تعقیب میکند در واقعیت برای نجات جان او از دست برادر بیرحم زن اول است و ابداً تصمیم اذیت او را ندارد.
زیادتر بخوانید: بهترین انیمیشن های سریالی 2020
خانه ما : مسعود کرامتی / 1379

خانه ما نام مجموعه تلویزیونی به نویسندگی پیمان قاسم خانی و شادمهر راستین و به کارگردانی مسعود کرامتی است. این مجموعه از اولین تجربه های پیمان قاسم خانی در فیلم نامه نویسی غیر طنز با رگه هایی از شوخی و فکاهی است.
در این مجموعه رضا بابک (در نقش فرهاد تهرانی-پدر خانواده)، گوهر خیراندیش (در نقش آذر-مادر خانواده)، وحید رهبانی (در نقش نیما)، مانی نوری (در نقش پویا)، کیمیا ذوالفقاری (در نقش آیدا) و زهرا اویسی (در نقش سارا) به ایفای نقش پرداختند. در قسمت هایی از سریال نیز بازیگران مهمان به تناسب قصـه به مجموعه اضافه میشوند.
فرهاد تهرانی یک استاد فیزیک و عضو هیئت علمی یک دانشگاه است. نیما عشق فوتبال و پویا پسر باهوش ولی درس نمی خواند. آیدا نیز کودک 5 ساله بامزه و باهوش ولی ساده اعتقاد است که معمولا توسط پویا دست انداخته میشود. سارا اقتصادی و گاه خسیس و علاقمند به فیلم سازی است. آذر مادر خانواده به گل و گیاه علاقه دارد. قصـه از خرید خانه توسط پدر شروع میشود…
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های مارول 2021
کیف انگلیسی : سید ضیاالدین دری / 1379

کیف انگلیسی نام یک مجموعه داستانی تلویزیونی ساخته سید ضیاءالدین دری ساخته سال 1378 است که از شبکه یک ایران پخش شدهاست.
قصـه کیف انگلیسی در دوران موسوم به دهه زرد آزادی اتفاق میافتد؛ و قصـه شخصیت سیاستمدار – روشنفکری را در این دوران به عکس میکشد. این مجموعه از مجموعههای برنده تلویزیونی دهه هفتاد بود که مورد توجه هر دو طیف مخاطبان ویژه و عام قرار گرفت.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های تاریخی ترکیه
خط قرمز : قاسم جعفری / 1380

خط قرمز در آغاز دهه هشتاد شمسی از بهترین سریال های ایرانی سیمای مردمی بود. این سریال که به کاگردانی قاسم جعفری تهیه شده است اولین بار در سال 1390 و به طور هفتگی پخش شد. سپس برای دومین بار در سال 1383 به طور روزانه از شبکه 3 سیما پخش شد. استقبال خوب از این سریال سبب شد تا برخی شبکههای استانی و حتی شبکه آی فیلم نیز نسبت به بازپخش اون اقدام کنند.
قصـه این سریال درباره چند نوجوان است که هر یک برای فرار از مشکلات زندگی، از خانه فرار کرده، دور هم جمع میشوند و با هدف مسافرت به سوی آرمانها و خواستههای خود پا به راهی با مقصد نامعلوم میگذارند، سفری با رویدادها زشت.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های تاریخی
خواب و بیدار : مهدی فخیم زاده / 1380

توران که به ناتاشا شهرت دارد و یک خلاف کار زبر دست میباشد، پس از سالها به ایران بازمیگردد. او با عبدالله پلنگ که یک خلاف کار سابقه دار بوده و سالهاست کار خلاف را کنار گذاشتهاست، شروع به سرقت مسلحانه میکنند، پس از مدتی پسر عبدالله دستگیر شده و در یک سرقت مسلحانه، داماد او توسط پلیس زخمی میشود و ناتاشا نیز عبدالله را به کشتن داماد زخمی اش مجبور میکند، پس از کشتن وی توسط عبدالله..
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های سیتکام
پاورچین : مهران مدیری / 1380

پاورچین یکی از همکاریهای برنده مهران مدیری و تیماش به حساب میآید. تقریبا میتوان اینطور ادعا کرد که تیم نویسندگان مدیری که در ابتدا سریالهای ۹۰ قسمتی تدارک میدیدند از این سریال درکنار هم جمع شدند. پاورچین تحولی عظیم در زمینه طنزهای انتنقادی فرهنگی بود که هم عادات اجتماعی غلط مردم و هم کمیهای مسئولان را با زبان طنز به باد انتقاد میگرفت و از همین رو، جزو محبوبترین سریالهای کمدی ایرانی سیما محسوب میشود.
پاورچین در کارگردانی فضای فراوان سادهای داشت و زیادتر اتفاقاتش در خانه و اداره میگذشت. بااینحال، قدرت نویسندگی پیمان قاسمخانی و تیمش، پاورچین را در خلق شخصیت و دیالوگ به اثری مخاطبپسند تبدیل کرد. قدرت فراگیری این سریال بهحدی فراوان بود که شهر خیالی برره به دایره واژگانی مردم درون شد. همچنین واژههای دیگری همانند پاچهخواری یا شیوه نخودچیخوران در بین مردم کوچه و خیابان تکرار میشد.
مسافری از هند : قاسم جعفری / 1381
مسافری از هند یکی از برندهترین و محبوبترین آثار قاسم جعفری است که تنه به تنه خط قرمز دیگر سریال این کارگردان میزند. مسافری از هند در سال 1381 از شبکه سه سیما برای اولین بار پخش شد و قصـه اون درباره جوانی به نام رامین نادری است که برای تحصیل به هندوستان میرود.
او قرار از با دختر دایی خود پروانه با بازی الهام حمیدی ازدواج کند اما در هند با دختری به نام سیتا با بازی شیلا خداد دوست میشود. علاقه رامین به سیتا سبب میشود تا او سیتا را برای ازدواج به ایران بیاورد و این نطفه مشکلات بزرگی میشود.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های خارجی
شب دهم : حسن فتحی / 1381

قصـه در اواخر حکومت رضاخان در تهران چهره میدهد. فردی به نام حیدر خوشمرام که از لاتهای تهران گذشته است، خواهان ازدواج با دختری از تبار قاجار میشود و اون دختر شرط ازدواج با حیدر را اجرای تعزیه در ده شب ماه محرم قید میکند، اتفاقهایی که در جریان تعزیه برای حیدر چهره میدهد شخصیت او را دگرگون میکند و انسانی پاک و با اعتقاد میشود.
چون در تاریخ حکومت رضا خان تعزیه قدغن بوده حیدر مجبور به اجرای تعزیه دور از چشم آژانها میشود در این بین دوست حیدر به نام یاور به کمک او میآید و با کمک هم برنده به اجرای تعزیه در نه شب اول میشوند؛ ولی در شب دهم اتفاقی در شرف وقوع است: پای یک سرگرد سنگدل تأمینات (اداره آگاهی گذشته) به اتفاق دوباره میشود که تصمیم دارد ..
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های نتفلیکس 2020
زیر آسمان شهر : مهران غفوریان / 1381

زیر آسمان شهر برای اولینبار در سال ۱۳۸۰ از تلویزیون پخش شد. سریالی که میتوان اون را از اولین تجربههای ساخت کمدی ۹۰ قسمتی محسوب کرد. زیر آسمان شهر که در تیم نویسندگی خود از رضا عطاران استفاده میبرد، داستان ساده چند همسایه در آپارتمانی مسکونی را روایت میکرد که هر یک از اونها را میشد نماینده قشر خاصی از جامعه به حساب آورد. شخصیت اصلی سریال که فردی به نام خشایار مستوفی بود فراوان زود جایش را بین مردم دوباره کرد و دیالوگهایش بر سر آسیبها افتاد.
سیاست کلی تیم نویسندگان زیرآسمان شهر این بود که در هر قطعه به ماجرایی جدید بپردازند. طوری که هر اپیزود را بتوان یک فیلم سینمایی کوتاه شده به حساب آورد. سریال زیرآسمان شهر در سه دوره ساخته شد و در یک ارزیابی کلی میتوان دوره دوم اون را برندهترین دوره مجموعه فهمید چراکه هم در متن به پختگی رسیده بود و هم در فیلمنامه. دوره سوم سریال نیز در نوع خود یک سقوط آزاد بود برای چی که دیگر خبری از قصـههای جذاب که در اونها نوآوری دیده شود نبود.
خوش رکاب : علی شاه خاتمی / 1382

ادای دین مجموعه های تلویزیونی به قشر رانندگان را احتمالا باید مجموعه تقریبا پرطرفدار خوش رکاب بدانیم.
«خوشرکاب» با بازی محمد کاسبی، قصـه مردی است که به کامیون خود علاقهٔ بسیاری داشت. دلبستگی او به اندازهای بود که آماده نبود برای کمک رسانی به جبهه از کامیونش استفاده کند. ماجراهای محمد کاسبی با ماشین مورد علاقه اش، یکی از بهترین سریال های ایرانی را ساخت.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های کمدی خارجی
در چشم باد : مسعود جعفری جوزانی / 1382 ـ 1387

مجموعه تلویزیونی در چشم باد به تهیهکنندگی مسعود جعفریجوزانی و عباس اکبری در 44 قطعه 50 دقیقهای برای پخش از شبکه اول سیما تهیه و تولید شد.
سریال تاریخی «در چشم باد»، وقایع سیاسی و اجتماعی سه دوره از تاریخ در سالهای 1300، 1320 و 1360 را بررسی میکند که دوره اول آخر دوره قاجار و دورهٔ پهلوی، دوره دوم جنگ جهانی دوم و دوره سوم یک دوره زمانی ویژه در سپس از انقلاب اسلامی ایران را که دوره فتح خرمشهر است، در بر میگیرد.
در این پروژه که «حسین علیزاده» موسیقی اون را ساخته، بازیگرانی چون، پارسا پیروزفر، اکبر عبدی، کامبیز دیرباز، سعید خوبپور، سحر جعفری جوزانی، فریبا متخصص، لاله اسکندری، ستاره صفرآوه، رضا شفیعی جم، فخرالدین صدیقبزرگوار، جهانگیر الماسی، محمود پاک نیت، مصطفی زمانی، محمدرضا هدایتی، هومن سیدی و… ایفای نقش کردهاند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های ومپایری دنیا
شب های برره : مهران مدیری / 1384

شبهای برره حاکی از بلوغ مهران مدیری در کارگردانی و پیمان قاسمخانی و تیماش در امر نوشتن بود. عوامل شبهای برره همچون تیمی کارآزموده که قبلا آزمون و خطاهای فراوان کرده، دقت بیشتری در ساخت این دلیل به خرج دادند. طوری که هم شوخیها و نقدهای اجتماعی با ظرافت بیشتری دنبال میشد و هم مهران مدیری در زمینه کارگردانی به میزانسن وسیعتری احاطه یافته بود. شبهای برره دیگر همانند پاورچین با چند بازیگر محدود تمرکزش را بر نماهای داخلی نگذاشت و در کارگردانی به پختگی بیشتری رسید. شبهای برره یک قدم بلند در کارنامهی مدیری بود و او را در تراز بهترین کمدیسازان تلویزیون قرار داد.
شبهای برره که تنها یکبار بهشکل رسمی از تلویزیون پخش شده است، عظیمترین امتیازش را مدیون شوخیهای بود که به درستی هدف را علامت میرفتند. انتقاد از مسائل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی با طنازی دنبال میشد و ویژگی مهم تیم بازیگران این بود که بازیهایی متناسب با اندازه نقشهایشان ارائه میدادند. شبهای برره در عین اینکه مخاطبش را میخنداند، به برخی شیوه و رسومات و فرهنگهای غلط جامعه هم طعنه میزد. همین پرداختن به نقدهای اجتماعی سبب شد تا پخش سریال با مشکل مواجه شد و بهنوعی شبهای برره نیمه تمام آخر یابد.
حس سوم : مهدی فخیم زاده / 1385

مهدی فخیمزاده حدود سه سال سپس از «خواب و بیدار» تصمیم به ساخت سریال پلیسی دیگری گرفت؛ مجموعهای که فراوانها در ابتدای پخشاش فکر میکردند میتواند خاطره خوب «خواب و بیدار» را برایشان زنده کند. اما «حس سوم» ساخته جدید فخیمزاده هم به لحاظ داستان و هم ساختار فاصله زیادی با اولین دلیل ساخته شده این کارگردان در ژانر پلیسی داشت.
«حس سوم» روایت داستان فانتزی یک زن با حس بویای ویژه (با بازی نسرین مقانلو) شاید برای مخاطب عادی تلویزیون جذاب میآمد، اما روایت این دلیل هیچ وقت نتوانست طرفداران جدی ژانر پلیسی را راضی نگه دارد. اشکال اصلی سریال، آویزان بودن بین ترسیم یک فضای رئالیستی و فانتزی بود که کارگردان را به فراخور اون در خلق موقعیتهای پیچیده محدود میکرد. بااینحال کلیت سریال منظور جدیدی در زمینه ساخت سریالهای پلیسی با مایههای کمدی بود. فخیمزاده در سالهای سپس نیز چند دلیل در ژانر پلیسی ساخت «بیصدا فریادکن» و «ساختمان ۸۵» از جمله این آثار بودند که به جرأت میتوان گفت هیچکدام نتوانستند موفقیت اولین کار این کارگردان در این زمینه را تکرار کنند.
مدار صفر مقام : حسن فتحی / 1386
مدار صفر مقام سریالی ایرانی است که از 3 اردیبهشت 1386 از شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی ایران به روی آنتن رفت. سریال مدار صفر مقام از اردیبهشت 1386 از شبکه اول تلویزیون ایران پخش و تبدیل به یکی از سریالهای محبوب تلویزیون شد.
فیلم ماجرای مسافرت دانشجویی ایرانی به نام حبیب پارسا (شهاب حسینی) به فرانسه- برای تحصیل در رشتهٔ فلسفه در دانشگاه پاریس – را علامت میدهد. اتفاق بر بستر جنگ جهانی دوم و شکل گرفتن صهیونیزم و تسلط تدریجی بر فلسطین میگذرد که طبیعتاً فضای قصـه متأثر از این اتفاق مهم تاریخی است. در تاریخ اعزام دانشجویان ایرانی به فرانسه و همچنین تحصیل اونها در دانشگاه پاریس، جنگ جهانی دوم نیز در حال شروع است. حبیب پارسا در دانشگاه با دختری یهودی به نام سارا استروک (ناتالی متی) دوست میشود که..
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های پلیسی جنایی دنیا
شهریار : آراستگی تبریزی / 1386

آراستگی تبریزی با سریال ایرانی شهریار زندگی شاعر آذری زبان ایرانی سید محمدحسین بهجت تبریزی را به عموم علامت داد. نویسنده سریال مهدی سجادهچی و تدوینگر اون سعید شاهسواری است. در این سریال شهریار را در سه مقطع سنی جوانی، میانسالی و پیری خواهیم دید.
اردشیر رستمی نقش جوانی و سیروس گرجستانی نقش میانسالی و پیری این شاعر عظیم را برعهده داشتند. تبریزی بعدا اعلام کرد که حدود ۵۰ دقیقه از سریال بدون اطلاع او حذف شده و حتی به نوعی تهدید کرد که این قطعهها را در دانشگاههای ایران به نمایش خواهد گذاشت.
قصـه این سریال تاریخی ایرانی، از زندگی سید اسماعیل یکی از وکلای شهر شروع میشود. او که در جنگ و شورش شهر چند فرزند خود را از دست داده، پس از به دنیا آمدن فرزند آخرش، تصمیم میگیرد برای نگه داری جانش او را به نزد خواهرش در روستای خوشکناب بفرستد. مردی که بعدها ما او را با نام شهریار میشناسیم تا آخر دوره کودکی در این روستا باقی ماند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های شبکه BBC در سال 2020
روزگار قریب : کیانوش عیاری / 1386

روزگار قریب نام مجموعه تلویزیونی به کارگردانی کیانوش عیاری است که از پاییز 1386 به وقت یک سال از شبکه سه سیما به نمایش حقوق. این سریال الهام گرفته از زندگی پزشک محمد قریب است.
پزشک محمد قریب از اولین پزشکان متخصص طب اطفال ایران، بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران و از بنیان گذاران بیمارستان مرکز طبی کودکان است. قصـه این مجموعه علاوه بر نمایش زندگی پزشک محمد قریب، بررسی تحولات علم پزشکی و رویدادهای سال 1295 تا 1354 خورشیدی را روایت میکند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های شبکه HBO در سال 2020
مرگ تدریجی یک رویا : فریدون جیرانی / 1385 ـ 1387
نویسندهای کم سن به نام مارال عظیمی (سامیه لک) با نوشتن یک رمان سرشناس میشود و نشان زیادی بر زندگی وی میگذارد و با وسوسههای خواهرش (ستاره اسکندری) و آریان (ناصر طهماسب) یک منتقد ادبی از همسرش حامد خداوند پناه (دانیال حکیمی) جداشده و به ترکیه میرود. قصـه با رویدادها و شخصیتهای جدیدی دنبال میشود و در نهایت مارال عظیمی ..
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های ترکی 2021
یوسف پیامبر: فرج خدا سلحشور / 1387

زمانی که یعقوب، مردمان بنیاسرائیل را به معبود یگانه عالم فرا خوانده و از پرستش خدایان سرد و سنگی انذار میدهد؛ پروردگار، پیامبر بعدی را در نسل او قرار داده و یوسف را به وی عطا میکند که در حسن و جمال، بینظیر است. یوسف در کودکی رؤیای عجیبی میبیند؛ رؤیایی که در اون خورشید، ماه و 11 ستاره برای او به سجده میافتند.
یعقوب که این رؤیای بزر را میشنود؛ به او توصیه میکند تا اون را از برادران خود پنهان کند. پس از چندی، برادران یوسف که به علاقهٔ پدرشان نسبت به یوسف رشک میورزیدند، او را به چاه میاندازند و پس از مدتی کاروانی او را از چاه درآورده و به گرامی مصر پوتیفار میفروشند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های ترکی 2020
هوش سیاه : مسعود آب پرور / 1389
هوش سیاه با فیلمنامهای از آرش قادری به جرائم کامپیوترای میپرداخـت. موضوعی که تا قبل از اون کسی به جستجواش نرفته بود و در اون سال با هرچه زیادتر پررنگ شدن نقش فضای غیر واقعی در زندگی روزمره افراد، مورد توجه قرار گرفت. نقش اصلی پلیس این سریال به حسین کمک سپرده شده بود و کیکاووس یاکیده نیز نقش خلافکار داستان را داشت. موفقیتها و پربیینده شدن دوره اول این سریال، دلیل ساخته شدن دوره دوم سریال شد.
فیلمنامه هوش سیاه در تعلیقزایی و در ساخت شخصیت اصلی خود فراوان برنده عمل میکند. تا جایی که ابعاد مختلف آنتاگونیست توسط مخاطب به شکلی دقیق قابل فهم است. پلیس نیز در حد و اندازههای شخصیت منفی زیرک و باهوش است و هر کنش از سوی ضدقهرمان با واکنشهای متناسب او دنبال میشود. از دیگر ویژگیهای قابلتوجه که تا نزد از این در سریالهای پلیسی ناپدید بود، توجه به خانواده و زندگی شخصی پلیس است.
مختارنامه : داوود میرباقری / 1389
مختارنامه یک مجموعه تلویزیونی پیرامون زندگی و ایستادن مختار ثقفی به کارگردانی داوود میرباقری است. این سریال به قصـه تاریخی مختار ثقفی و چگونگی ایستادن او که پس از حادثه عاشورا به خونخواهی حسین بن علی برمیخیزد، میپردازد. این سریال در 40 قطعه 60 دقیقهای از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش گردید و همچنان جزو پربینندهترین سریال های ایران است که هر سال در ماههای محرم پخش میشود.
قصـه این مجموعه تلویزیونی از زخمی شدن حسن بن علی و رفتن وی به مدائن که فرماندار اون عموی مختار است شروع میشود. مختار از سو عمویش فرا خوانده میشود تا از حسن بن علی محافظت کند.
سپس از مسموم و کشته شدن حسن مجتبی توسط همسرش جعده در ادامه، قصـه به وقایع سال 60 هجری و مرگ معاویه و حکومت یزید و جریان بیعت گرفتن از حسین بن علی میپردازد. در نهایت پنج سال سپس از حادثه عاشورا، مختار به نام رهبر ایستادن خونخواهی حسین بن علی، با متحد کردن شیعیان با شعار «یا لثارات الحسین» به خونخواهی حسین بن علی و شهدای کربلا ایستادن میکند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های ترکی عاشقانه
فاصله ها : حسین سهیلی زاده / 1389

فاصلهها یک مجموعه تلویزیونی به کارگردانی حسین سهیلیزاده بود که برای پخش در شبکهٔ ۳ تولید شدهاست. این مجموعه به تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی در ۳۷ قطعه ۵۰ دقیقهای در سال ۱۳۸۹ تهیه شد. دانیال حکیمی و شاهرخ استخری و بهاره افشاری از بازیگران اصلی این مجموعه هستند.
محسن کریمی (دانیال حکیمی) که فردی مذهبی است، متوجه اختلافات و فاصله بین دید خود با پسرش سعید (شاهرخ استخری) میشود. مدتی سپس، سعید در تصادفی به دنبال دختری ناشناس و دوستش ساسان (نیما شاهرخشاهی) وجود دارد. این داستان اختلافات بین پدر و پسر را زیادتر میکند.
زیادتر بخوانید: بهترین سریال های جم تی وی (GEMTV)
وضعیت سفید : حمید نعمت خدا / 1390

وضعیت سفید یکی از برندهترین سریالهای ایرانی در سالیان اخیر بوده است که کارگردانی و نویسندگی اون را حمید نعمت خدا برعهده داشت. البته در نویسندگی هادی مقدم دوست نیز نعمتخدا را همراهی کرد.
قصـه این سریال در فضای جنگ ایران و عراق جریان دارد. جایی که به وقت راکت باران تهران در زمستان 1366 اعضای یک خانواده پرجمعیت که همه باهم قهر هستند برای دوری از وضعیت خطر به باغ مادرشان در روستایی در دور و بر تهران میروند. روستایی که مدرسه اصلی اون به محل اسکان برخی از اهالی شهرهای جنگ زده بدل شده است. شخصیت اصلی قصـه نوجوانی به نام امیرمحمد است که اتفاقات جالبی برایش چهره میدهد و در این میانه عاشق دختر یکی از همین اهالی شهرهای جنگ زده میشود.
پایتخت : سیروس مقدم / 1390

دوره اول سریال پایتخت در مهمانی نوروز سال ۹۰ روی آنتن شبکه یک رفت. امروزه دیگر تمام مخاطبان سریالهای تلویزیونی، خصوصا سریالهای کمدی با ماجراهای نقی ساده و خانوادهاش دوست هستند. شخصیتهای سریال پایتخت از چنان تنوعی برخوردار بودند که پرداختن به هر یک از اونها بهشکل جداگانه، این امکان را برای گروه سازنده آماده کرد که تا ۷ سری ساخت این مجموعه پرطرفدار را ادامه دهند.
فیلمنامه پایتخت براساس الگوی پیشرفت نوشته شده است. خانوادهای که با مسافرت به تهران هدفشان این است که در رفاه بیشتری زندگی کنند و در این بین یکی از مصادیق پیشرفت را میتوان در ادامه تحصیل شخصیت هما (ریما رامینفر) یافت.
این کانسپت در دیگر شخصیتها نیز وجود دارد، مثلا شخصیت ارسطو ازدواج را همچون پیشرفتی برای زندگی خود میداند و در تمام دورهها روی این داستان توجهی مخصوص دارد. در یک سنجیدن کلی بین ۷ دوره سریال پایتخت میتوان اینطور ادعا کرد که دورههای اول تا سوم زیادتر به سو کمدی موقعیت میروند و دورههای بعدی زیادتر در راستای یک کمدی انتقادی هستند.
بهترین سریالهای ایرانی در یک دید:
- سربداران (1362)
- بوعلی سینا (1364)
- امیرکبیر (1364)
- هزاردستان (1366)
- روزی روزگاری (1371)
- پدرسالار (1372)
- امام علی (1375)
- خانه سبز (1375)
- پس از باران (1379)
- خانه ما (1379)
- کیف انگلیسی (1379)
- خط قرمز (1380)
- خواب و بیدار (1380)
- پاورچین (1380)
- شب دهم (1381)
- زیر آسمان شهر (1381)
- خوش رکاب (1382)
- در چشم باد (1382)
- شب های برره (1384)
- حس سوم (1385)
- شهریار (1386)
- مدار صفر مقام (1386)
- روزگار قریب (1386)
- مرگ تدریجی یک رویا (1387)
- یوسف پیامبر (1387)
- هوش سیاه (1389)
- مختارنامه (1389)
- فاصلهها (1389)
- وضعیت سفید (1390)
- پایتخت (1390)
زیادتر بخوانید:
.
نظر شما در خصوص بهترین سریال های ایرانی چیست؟ نظرات خود را در قسمت کامنت ها با جونی در بین بگذارید.
[ad_2]