[ad_1]
برای تهیه غذای نذری این توصیهها را رعایت کنید
طبخ غذای نذری از آیین های ریشه دار مذهبی و دینی ما است. این غذاها و خوراکی های متنوع که بین دیگران توزیع می شوند، در مناسبت های مذهبی گوناگون پخته می شوند. دهه اول ماه محرم اوج پخت و توزیع غذای نذری است. مخصوصاً در روزهای عاشورا و تاسوعا، که از تمام کوچه های شهر بوی انواع غذای نذری مخصوصاً قیمه نذری، که پرطرفدارترین این غذاهاست، می آید و ایستگاه هایی که شربت و چای توزیع می کنند را می توان سر هر خیابانی دید اما غذاهای نذری بین طیف پهناور ای از افراد توزیع می شود و احتمال انتقال بیماری از آنها وجود دارد. به همین دلیل توجه به سلامت آنها فراوان مهم است. شما چه مصرف کننده غذای نذری باشید چه تولید کننده آنها، واجب است به توصیه های بهداشتی خاصی برای پخت و مصرف این غذاها توجه کنید؛ توصیه هایی که سلامت افراد جامعه را ضمانت می کنند.
معمولا تفاوت غذای نذری با غذای خانگی در این است که مواد اولیه غذاهای نذری در حجم بالا خریداری و طبخ میشود و گاهی خرید یا پاککردن آنها و حتی طبخ غذا، با بیتوجهی انجام میگیرد؛ بیتوجهیهایی که گاهی سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد.
زیادتر غذاهایی که به نام نذری مهیا میشوند، پختنی هستند و فرایند پخت سنتی در سرزمین ما طولانیوقت است که مزایا و معایبی دارد. از جمله معایب این روش پخت از بین رفتن بسیاری از موادمغذی است اما با این روش کثیفیها تا حد زیادی کاهش مییابند. توجه به برخی نکتهها در پخت، به کیفیت خوب تر غذا کمک خواهد کرد. نکتهای که نباید از یاد برد، این است که حتما از دیگران کمک بخواهید.
دست تنها بودن ممکن است دلیل شود به دلیل نداشتن زمان کافی، تصمیم بگیرید از روز قبل مثلا سیبزمینی، پیاز داغ یا گوشت و سبزی را بپزید و در یخچال یا خارج از اون محافظت کنید تا بتوانید روز موعود فقط آنها را با هم قاتی کنید. این عمل خود زمینه بروز کثیفی را افزایش میدهد. تنها بودن آشپز دلیل خستگی سریعتر و پایینآمدن کیفیت کار و بروز اشتباههایی میشود که اجتنابناپذیرند.
توصیه هایی در خصوص خرید مواد اولیه غذای نذری
توصیه هایی در خصوص خرید مواد اولیه غذای نذری
* کوشش کنید از سلامت آشپزها و تهیه کنندگان غذای نذری ایمن شوید.
* دام و طیور مورد مصرف را از مراکزی تهیه کنید که تحت نظارت مراکز بهداشتی هستند.
* روغن مورد نیاز تنها از انواع روغن مایع (مایع ساده و مایع مخصوص قرمز کردن) خریداری شود.
* سنگ نمک بیشتر دارای ناخالصیهای زیادی است که برای کبد و کلیه زیانآور است. بنابراین نمک مورد نیاز را تنها از انواع نمک های یددار تصفیه شده تهیه کنید. از خریداری و انبار کردن نمک به مقدار فراوان خودداری کرده و نمک خریداری شده را در ظروف در بسته و غیرقابل نفوذ به روشنایی محافظت کنید.
* در شکل استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع کم چرب اون ها استفاده کنید.
* در شکل استفاده از کره کوشش کنید اون را یا از نوع حیوانی کم چرب یا گیاهی با اسیدچرب ترانس پایین تهیه کنید.
توصیه هایی درباره طبخ و توزیع غذای نذری
* انواع ظروف استیل گزینه سالمی برای طبخ غذا هستند.
* برای طبخ غذا خوب تر است از ظروف آهنی گالوانیزه یا فولادی استفاده کنید؛ ظروفی که معمولا برای پخت نذری از آنها استفاده میشود آلومینیوم و مس هستند در حالی که ظروف مسی میتوانند مس را درون غذا کنند و پخت مکرر غذا در این ظروف بهخصوص برای خانمهای باردار مضر است.
* محل طبخ غذای نذری و ظروف مورد نیاز را شسته و ضدعفونی کنید.
* از ترکیبات چربی جامد برای غذا استفاده نکنند. روغنهای جامد رادیکالهای آزاد تولید میکنند و فراوان مضر هستند.
* وقت استفاده از حبوبات دقت داشته باشند از حبوباتی استفاده کنند که در انبارها انباشته نشده باشند.
* هیچ وقت از روزنامه به جای دمکنی استفاده نشود که در این شکل دلیل ورود جوهر سربی روزنامه به درون غذا میشود.
* چندین بار از روغن برای قرمز کردن استفاده نشود در این شکل مقام حرارت روغن بالا رفته و به مقامٔ دود میرسد و شروع به اکسیده شدن میکند و این اکسیده شدن موجب تصلیب شرایین میشود.
* خوب تر است برای پاککردن موادغذایی، خردکردن گوشت، شستشو و دمکردن برنج و تهیه خورش تعداد افراد کافی باشد تا هر کسی وظیفه بخشی از کار را برعهده بگیرد اما اگر امکان چنین کاری نیست، مواد غذاییای که از قبل طبخ کردهاید، در یخچال بگذارید.
* از قرمز کردن غذاها تا حد امکان اجتناب شود. در مواردی که نیاز به قرمز کردن مواد غذایی وجود دارد فقط از روغن مایع مخصوص قرمز کردن استفاده کنید.
* تا حد امکان از مصرف دنبه گوسفند برای قرمز کردن مواد اولیه خودداری کنید.
* به طور کلی غذاها به طور کم چرب تهیه شوند. به طور مثال پوست و چربی مرغ یا چربی قابل رویت گوشت را نزد از طبخ جدا کنید.
* از ظروف یکبار مصرف برای غذاهای داغ نباید استفاده کرد این ظروف وقت گرم شدن موادی آزاد میکنند که سرطانزا هستند.
* از مصرف فراوان روغن در تهیه غذاها خودداری کنید. استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی در این مورد خوب تر است.
* کره را روی برنج نریزید. از بسته های جداگانه و کوچک کره استفاده کنید. در شکل استفاده از این کرهها به دلیل این که به سرعت آب شده و درون غذا می شوند، اون را روی برنج داغ قرار ندهید.
* درباره مرغ و انواع گوشت چه به شکل آب پز و چه به شکل کبابی دقت کنید که کاملا پخته شوند تا از انتقال بیماری های واگیر پیشگیری شود.
* برای تهیه انواع خورش ها ، سبزی های مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه با روغن کم و به وقت کوتاه تفت داده شوند.
* در طبخ کباب کوبیده دقت شود که از گوشت کم چرب استفاده شود و تمام قطعههای اون به طور یکنواخت مغزپخت شود.
* از آنجا که نقــش مهــم و موثر سبزی ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلب و عروق، سرطان، بیماری های گوارشی و غیره به اثبات رسیده است، غذاهای مختلفی که حاوی سبزی هستند، طبخ شود. به عنوان مثال تهیه غذاهایی همانند لوبیا پلو، باقلا پلو، شوید پلو، عدس پلو، استامبولی و … به منظور افزایش مصرف انواع سبزی و حبوبات توصیه می شود.
* در شکل استفاده از حبوبات و مواد اولیه ای که امکان وجود سنگ در اون ها هست یا از انواع پاک شده استفاده کنید و یا اون ها را به دقت پاک کنید.
* از تهیه انواع سالاد حاوی سس فراوان اجتناب کنید. چنانچه در مراسم سالاد سرو می شود نسبت به رعایت اصول بهداشتی در تهیه سبزی های اون دقت کرده و سس سالاد را روی اون نریزید. می توانید از بسته های کوچک سس به شکل جداگانه استفاده کنید.
* سبزی خوردن مصرفی را با دقت بشویید و ضدعفونی کنید.
* با توجه به نقش نمک در افزایش فشار خون از حداقل مقدار نمک در طبخ غذاها استفاده کنید.
* کوشش کنید آبگوشت را به شکل پرچرب تهیه نکنید.
* حتی الامکان به جای نوشابه های گازدار از دوغ و یا آب برای نوشیدن استفاده کنید. میتوانید با اضافه کردن سبزی های معطر دوغ را خوش مزه تر کنید.
* از استفاده فراوان از سپاس در تهیه شله زرد ، انواع شربت ها و نذری های شیرین خودداری کنید.
* به جای قند و سپاس برای مصرف چای از کشمش و خرما استفاده کنید.
* چنان چه نذر شما توزیع شیر است از شیرین کردن اون خودداری کنید.
* به مقدار مورد نیازتان غذای نذری دریافت کنید. از دریافت مقادیر زیادتر از نیاز که در نهایت مجبور به دور ریختن اون می شوید، خودداری کنید.
* برای آبکشی برنج از آبکشهای مناسب استفاده کنید. آبکشهای کنفی و چوبی ابدا مناسب نیستند زیرا ذرات غذا درون سوراخهای این آبکشها میماند و خشک میشود و دلیل کثیفی می شود. از طرفی ممکن است فضله حیوانات آزار دهنده درون این آبکشها وجود داشته باشد. بهترین آبکشها برای این منظور پلاستیکی یا فلزی هستند که البته باید خوب شسته شده باشند.
* وقت آبکش کردن برنج آبکش را بالاتر از سطح زمین قرار دهید تا آبی که روی برنج ریخته میشود، سپس از برخورد با زمین به برنج برنگردد زیرا در این شکل احتمال انتقال کثیفی و ذرات سنگ و خاک به برنج وجود دارد. آشپزهای زبر دست معمولا از یک نردبان استفاده و آبکشها را درون فضاهای خالی نردبان قرار میدهند و آب را از روی برنج رد میکنند.
* چنانچه برای سرو غذا، چای و نوشیدنی از ظروف یک بار مصرف استفاده می کنید، به بهداشتی بودن اون ها توجه کنید.
* قاشقهای چوبی ابدا مناسب نیستند زیرا چوب غذا را به خود میکشد و در عین حال که میتواند دلیل بروز کثیفی در غذا شود، بو و مزه اون را به خود می گیرد و کیفیت غذا را پایین می آورد.
* ظروف فومی دردار را میتوان برای پخش غذاهایی همانند برنج استفاده کرد. خوب تر است ابتدا برنج را که کمی ولرم شده و سپس خورش و مرغ را روی اون بریزید.
* باقی مانده غذاها را در یخچال و سردخانه محافظت کرده و از گرم کردن چند باره اون خودداری کنید.
* آش ها از بهترین غذاهایی هستند که به نام نذری تهیه می شوند البته به شرط این که یک وجب روغن روی اون ها نباشد.
* کوشش کنید توزیع میوه را هم به نام یکی از مواد غذایی که می شود، نذر کرد در نظر بگیرید.
[ad_2]