[ad_1]
تاکنون عنوان مسمومیت غذایی را شنیدهاید؟ چگونه ممکن است کسی با خوردن غذا مسموم شود؟ شاید باورتان نشود ولی این اتفاق فراوان ساده چهره میدهد و ممکن است وقتها افراد را درگیر کند. عواملی همانند خوردن غذاهای آلوده، خراب، سمی یا نیمه پخته میتوانند از مهمترین عوامل بروز مسمومیت غذایی باشند. شاید بپرسید علائم این بیماری چه چیزهایی است و چگونه باید با اون مواجهه کرد؟ منظور میکنیم برای یافتن پاسخ این سوال و نکات تکمیلی دیگر تا آخر با این مطلب از سخن جدید دنبال باشید. زیرا در این مقاله تصمیم داریم دلیلهای رایجی که دلیل مسمومیت غذایی میشوند و علائم اون را بررسی کنیم. ایمن باشید در انتهای مطلب شما آگاهی زیادی نسبت به این داستان دارید و به راحتی میتوانید با مسمومیت غذایی مواجهه کنید.
مسمومیت غذایی چیست؟
مسمومیت غذایی نوعی بیماری ناشی از مصرف غذاهای ناپخته، آلوده، سمی و خراب است. غذاهایی که در معرض مواردی چون باکتریها، ویروسها، انگلها، سموم، مواد شیمیایی و کپکها قرار میگیرند. این بیماری به جستجو هر کسی با هر سنی می رود و معمولاً دلیل بروز استفراغ، اسهال و قلب درد میشود. البته همیشه هم اینقدر ساده ظاهر نمیشود و اگر به جستجو افرادی چون سالمندان، زنان باردار و خردسالان برود، میتواند پرخطر و مرگ آفرین باشد. مسمومیت غذایی به حدی فراگیر است که سالانه حدود سه هزار نفر بر دلیل اون جان خود را از دست میدهند و هر انسانی حداقل یک بار در طول زندگیاش اون را تجربه میکند. دلواپس نشوید! این بیماری انواع مختلفی دارد؛ امروزه بیش از ۲۵۰ نوع مسمومیت غذایی معروف که تنها تعداد کمی از اونها کشنده هستند زیرا بیشتر این مسمومیتها بهخاطر باکتریها و انگلهایی که در خود غذاها وجود دارند، ساختن میشوند. پس با کمی نگهداری از بین میروند. (منبع: azusa pacific)
باکتریها و ویروسهای رایجی که دلیل مسمومیت غذایی میشوند
در بروز مسمومیت غذایی میکروبها و انگلهای فراوان زیادی دخیل هستند که هر یک در محل خاصی رشد و نمو میکنند. برخی از اونها فقط در گوشت هستند و برخی دیگر در لبنیات. به همین دلیل راهنمای زیر را مهیا کردیم تا با یک دید کلی بتوانید تعدادی از رایجترین انگلها و میکروبهایی که دلیل مسمومیت غذایی میشوند را بشناسید.
- ای کولی: معمولاً در گوشت نیم پز و سبزیجات ناپخته وجود دارد و میتواند سلامت افراد بهخصوص کودکان کودک را به خطر بیندازد.
- لیستریا: اگر از پنیرهای آرام، گوشتهای فرآوری شده و شکوفههای گیاهی ناپخته استفاده میکنید، آگاه باشید. زیرا باکتری لیستریا معمولاً در این مواد یافت میشود و میتواند دلیل بروز عفونتی به نام لیستریوز شود که برای زنان باردار فراوان پرخطر است.
- سالمونلا: تخم مرغ ناپخته و مرغ نیم پز میتوانند از مهمترین منابع سالمونلا باشند. این باکتری یکی از پرخطرترین مواردی است که دلیل بروز مسمومیت غذایی میشود. استافیلوکوکوس: این باکتری معمولاً در کف دست انسان وجود دارد و در شکل تماس با مواد غذایی به اونها منتقل میشود.
- کلستریدیوم پرفرنجنس: گوشت یا مرغ ناپخته و غذاهای نزد پخته میتوانند از مهمترین منابع این ویروس باشند.
- کمپیلوباکتر: این باکتری در گوشتهای فرآوری شده، سبزیجات آلوده، منابع آبی آلوده و شیر ناپخته وجود دارد و میتواند دلیل بروز مسمومیت غذایی شود.
- ته چین با اسپیرال: این مورد بیشتر در گوشت خوک یافت میشود و با حرارت و پخته شدن هم از بین نمیرود.
علائم مسمومیت غذایی چیست؟
مسمومیت غذایی همانند دردهای استخوانی است و چیزی نیست که پنهان بماند. این بیماری معمولاً فراوان سریع خودش را علامت میدهد. دقیقا همانند ناراحتیهای مفاصل و استخوان که مجبور میشویم به متخصص ارتوپد مراجعه کنیم. البته تاریخ بروز علائم مسمومیت غذایی متناسب با باکتری عامل میتواند از یک ساعت تا ۲۸ روز متغیر باشد.
علائم مسمومیت غذایی کم خطر به طور کلی عبارتند از:
- سردرد
- حالت تهوع
- تب خفیف
- از دست دادن اشتها
- استفراغ
- اسهال
علائم پرخطر مسمومیت غذایی عبارتند از:
- ادرار خونی
- خشکی دهان
- قطع یا کاهش ادرار
- اختلال در دید و یا تکلم
- تب بالاتر از ۳۸ مقام
- اسهال بیش از سه روز
مسمـومیت غذایی برای چه کسانی بیشترین خطر ممکن را دارد؟
در حالت عادی مسمومیت غذایی پرخطر نیست و با رعایت برخی نکات و استراحت از بین میرود اما در صورتی که حاد باشد و در گروههای حساس که ضعف سیستم ایمنی دارند بروز کند، میتواند پرخطر باشد. این گروهها عبارتند از:
- زنان باردار: بدن این افراد دائم در حال تغییرات متابولیسمی و تغییر در سیستم تفریح خون است. به همین دلیل سیستم ایمنی بدن اونها وابسته اختلال میشود و نمیتواند با بیماری بهخوبی مواجهه کند.
- افراد سالمند: کهولت سن دلیل میشود سیستم ایمنی ناتوان شود و بدن به خوبی به ارگانیسمهای عفونی پاسخ ندهد.
- کودکان و خردسالان: در این سنین سیستم ایمنی بدن تکامل نیافته و به راحتی صدمه میبیند.
برای معالجه مسمـومیت غذایی چه کارهایی انجام دهیم؟
مسمومیت غذایی اگر فراوان حاد نباشد در خانه معالجه و رفع میشود؛ اما در شکل شدید بودن، خوب تر است به پزشک مراجعه کنید. اما به طور کلی برای معالجه مسمومیت غذایی میتوان کارها زیر را انجام داد:
- مصرف آب و نوشیدنیهای حاوی الکترولیت را افزایش دهید. موادی همانند آب میوههای جدید میتوانند به بازیابی قوای بدن کمک کنند.
- از مصرف کافئین خودداری کنید و دمنوشهای مناسب و راحتی قسمت را جایگزین نمایید
- از داروهای کنترل کننده اسهال کمک بگیرید؛ مواردی همانند ایمودیوم و بیسمول (البته خوب تر است این داروها را با نظر پزشک مصرف کنید)
- استراحت کنید و از کار کردن بپرهیزید.
در روند معالجه مسمومیت غذایی نکتهای که نباید یاد بردن کنید، خودداری از مصرف غذاهای جامد است. توصیه میشود در این تاریخ از غذاهای ساده و زود هضم استفاده کنید. مواردی همانند: ژلاتین، موز، برنج، جو دوسر (اوتمیل)، سوپ مرغ، سبزیجات بخارپز و آب میوههای جدید و رقیق. همچنین از مصرف غذاهای زیر دوری نمایید:
- غذاهای شدید و پرادویه
- غذاهای چرب و قرمز شده
- مواد غذایی با قند فراوان
- کافئین، نیکوتین و الکل
پیشگیری از مسمومیت غذایی با چند راه ساده
مسمومیت غذایی بیماری سادهای است که ممکن است هر ثانیه برای هر کسی چهره دهد. اما با انجام برخی کارها و رعایت برخی نکات میتوان از بروز اون پیشگیری کرد. مواردی همانند: استفاده نکردن از گوشت مرغ و تخم مرغ ناپخته، شستن مرتب دستها و سطوحی که با مواد غذایی در تماس هستند، استفاده نکردن از شیر غیر پاستوریزه به شکل ناپخته، دوری از پنیر و آبمیوههای غیر بهداشتی، دوری از سبزیجات و میوهجات ضدعفونی نشده، دوری از گوشت چرخ شده آلوده و یا قاتی با گوشت سایر حیوانات و…
موارد مذکور بخشی از نکاتی هستند که سد بروز مسمومیت غذایی میشوند. با رعایت این نکات و استفاده از مواد غذایی تندرست و بهداشتی و نگه داری آب بدن میتوانید همیشه تندرست و تندرست بمانید. اما اگر به هر دلیلی وابسته این بیماری شدید و به کمک پزشک نیاز داشتید میتوانید به وسیله درمانکده از پزشک فوق تخصص گوارش در تهران کمک بگیرید و به شکل آنلاین نوبت رزرو کنید تا در سریعترین و راحتترین شکل ممکن به امورات شما نگهداری شود. چشم به راه نظرات و تجربیات شما در قسمت کامنت هستیم. نظرات شما میتوانند در تکمیل این مطلب کمک کننده باشند.
[ad_2]