[ad_1]

نماینده مرودشت اظهار داشت: طبق آییننامه واردات ماشین ارز دولتی در نظر گرفته در این آئین نامه تا سقف یک میلیارد دلار است.
به شرح صفحه اقتصاد، جلیل رشیدی نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی درباره آییننامه واردات ماشین اظهار کرد: آییننامه واردات ماشین در 10 طناب تدوین شده که میشد برخی از طنابهای آییننامه را خوب تر تنظیم کرد که اتفاقات بهتری در حوزه ماشین برای سرزمین و برای مردم بیفتد.
وی افزود: یکی از این موارد، سقف دلاری بعلاوه تعرفه است که در آییننامه برای واردات ماشین در نظر گرفته شد؛ طبق این آییننامه، خودروهای تا سقف 10 هزار دلار به نام خودروی اقتصادی معرفی شده و برای اون 10 درصد تعرفه در نظر گرفتهاند و بیش از اون تا سقف 20 هزار دلار با تعرفه قبل درون خواهد شد؛ خوب تر بود که دولت و وزارت صمت تعرفه را به شکل پلکانی تعیین میکردند.
نماینده مرودشت ادامه داد:برای مثال خوب تر بود برای ماشین تا 10 هزار دلار، 10 درصد تعرفه و ماشین 10 تا 15 هزار دلاری، 20 درصد تعرفه و ماشین 15 تا 25 هزار دلار، 35 درصد تعرفه در نظر میگرفتند یعنی متناسب با قیمت ماشین تعرفه واردات اون نیز افزایش مییافت.
رشیدی اضافه کرد: همچنین خوب تر بود سقفی برای قیمت ماشین تعیین نمیکردند برای چی که زمانی که ما سقف تعیین میکنیم این خودش دلیل ساختن رانت میشود.
وی بیان کرد: با این آییننامه در واقع اگر یک ماشین با قیمت 10 هزار دلاری با تعرفه قبل باید درون سرزمین شود، با این روش برای یک ماشین 11 هزار دلاری تعرفه بالا در نظر گرفته شده اما برای یک ماشین 10 هزار دلاری 10 درصد تعرفه تعیین شده است؛ در واقع این فراوان تصمیم منطقی نیست.
نماینده مرودشت در مجلس اظهار کرد: ایراد دیگری که میشود به این آییننامه گرفت این است که طبق این آییننامه آمدهاند برای واردات ماشین ارز دولتی تا سقف یک میلیارد دلار در نظر گرفتهاند، این هم فراوان تصمیم سنجیدهای نیست؛ زمانی که ما برای واردات، ارز و سقف در نظر میگیریم برای مثال اگر همه خودروهایی که درون سرزمین میشود 20 هزار دلاری باشد با سقف تعییین شده تنها میشود 50 هزار ماشین درون کرد که عملا این تعداد ماشین اثری در بازار نخواهد داشت.
رشیدی با تاکید بر اینکه ما نباید ارز دولتی برای واردات ماشین در نظر بگیریم، گفت: ما باید از ارز با منبع خارجی برای واردات استفاده کنیم؛ باید برای کسانی که در خارج از سرزمین هستند مشوق در نظر گرفته شود تا آنها پول ماشین تبدیل به ماشین کرده و درون سرزمین و در ایران اندوخته گذاری کنند؛ این داستان هم چرخه مالی توانا ساختن میکند و هم با توجه به بازار پرکشش ماشین در ایران، قطعاً برای آنها هم سودآور است.
منبع: تسنیم
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[ad_2]