[ad_1]
بهترین فیلم های کلاسیک علمی تخیلی به جستجوِ فیلمهایی رفته که شاید کهنه باشند اما از پیشتازانِ امرِ علمیتخیلی بودهاند و راهگشای راهی که الآن به Tenet و Avatar ختم شده است.
در ابتدای این پست باید گفت که تعریف ژانر علمی تخیلی فراوان پیچیده و مورد اختلاف است. در واقع ژانر علمی تخیلی یک طیف است و نمیشود خط فرضی بین دو کشور قاطعی برای اون متصور شد. برخیها حتی هر فانتزی بیبنیانی را که در آینده چهره دهد، هر داستانی که در اون چیز شگفتیآسایی چهره بدهد و هر رخدادی که توسط دستگاهها و علمی پیچیده چهره بدهد را علمی تخیلی میدانند.
معرفی بهترین فیلم های کلاسیک علمی تخیلی
از دید سایت جونی
فهرست مطالبی که در نوشتار بهترین فیلم های کلاسیک علمی تخیلی خواهید خواند به شرح زیر است:
- The Day After (1983)
- 2001: A Space Odyssey (1968)
- Soylent Green (1973)
- Alien (1979)
- Forbidden Planet (1956)

برخیها هم فانتزی و علمی تخیلی را دو مقوله جدا میدانند. برخی از قصـهها و فیلمهای علمی تخیلی هم از فضای آینده یا فناورانه، برای وصف و برشمردن مفاهیم سیاسی یا ایدئولوژیک خود استفاده میکنند. به عبارتی نویسنده چون میبینید که نوشتن یک قصـه با سوژههایی در دنیا معاصرش ممکن است پردردسر باشد یا فاقد عنصر شور باشد، ایده قصـه را به فضایی تخیلی در آینده میبرد و راحت توصیفاتش را میکند. در این نوشتار به بهترین فیلم های کلاسیک علمی تخیلی خواهیم پرداخت.
روزِ بَعد

به نظر میرسد ابعادِ سیاسیِ این فیلم زیادتر از ابعاد علمی تخیلیاش باشد ولی با این حال باید گفت که The Day After یک فیلم تلویزیونی آمریکایی پسا آخرالزمانی است که برای اولین بار در 20 نوامبر 1983 از شبکه تلویزیونی ABC پخش شد. بیش از 100 میلیون نفر، در نزدیک به 39 میلیون خانواده برنامه را در طول پخش اولیه اون دید کردند. این فیلم با امتیاز 46 و سهم 62 درصدی بیننده در پخش اولیه، هفتمین نمایش غیرورزشی پر امتیاز تا اون تاریخ بود و رکورد پرمخاطبترین فیلم تلویزیونی تاریخ را به نام خود ثبت کرد.
این فیلم یک جنگ خیالی بین نیروهای ناتو و کشورهای پیمان ورشو بر سر آلمان را فرض میکند که به سرعت به یک تبادل هستهای تمام عیار بین ایالات متحده و همبستگی جماهیر شوروی تبدیل میشود.
The Day After

از بازیگران این فیلم میتوان به جوبت ویلیامز، استیو گوتنبرگ، جان کالوم، جیسون روباردز و جان لیتگو نشانه کرد. این فیلم توسط ادوارد هیوم به تهیهکنندگی رابرت پاپازیان و کارگردانی نیکلاس مایر ساخته شده است.
این فیلم در سال 1987 از تلویزیون دولتی همبستگی جماهیر شوروی پخش شد. تهیه کنندگان خواهان این شدند که ترجمه روسی با متن اصلی مطابقت داشته باشد و پخش قطع نشود.
۲۰۰۱: ادیسه فضایی

۲۰۰۱: ادیسه فضایی یک فیلم علمی تخیلی و حماسی محصول سال ۱۹۶۸ آمریکا-بریتانیا به کارگردانی و تهیهکنندگی استنلی کوبریک است. فیلمنامه اون توسط کوبریک و آرتور سی کلارک و تا حدودی متأثر از قصـه کوتاه کلارک با نام نگهبان نوشته شده است.
کلارک همزمان یک رمان با عنوان همین فیلم را نیز نوشت که پس از پخش شدن فیلم اون را پخش کرد. قصـه این فیلم در رابطه با چند روبرویی میان بشر و یک تکسنگ (مونولیت) سیاه اسرارآمیز است که ظاهرا در تکامل انسان اثرگذار بوده و در مسافرت به سیاره مشتری، از سوی یکی از اون مونولیتها، سیگنالی نیز فرستاده میشود.
A Space Odyssey

یک ادیسه فضایی یک دستاورد سینمایی است که شاید همانند اون اثری تولید نشود. درخشش کوبریک در سراسر این فیلم مجدد علامت داده شده است. این فیلم درباره اولین تماس بین انسانها و یک تمدن بیگانه میباشد. یک ادیسه فضایی که با جلوههای مخصوص حیرتانگیز، موسیقی متنی متنوع و جزئیات پنهان پر شده است، نه تنها به نام برترین فیلم روانشناختی علمی تخیلی ، بلکه به نام یکی از بهترین فیلمهای تاریخ نیز شناخته میشود.
A Space Odyssey

فیلم ادیسه فضایی از تاریخ خودش فراوان جلوتر بود. یک شئ شگفت آور در زیر سطح ماه دفن شده است و بشریت با کمک بزرگترین ابررایانه ساخته شده توسط خودش به سو ماه حرکت میکند تا کشف کند که اون شئ از کجا آمده است. این فیلم با استفادهی کارشناسانه از لحاظ بصری و صدا برای جاذبه بیننده استفاده کرده است.
این دلیل از نظر زیبایی شناختی دلپذیر است و دلیل میشود مخاطب پس از تماشای اون به فکر فرو برود.این فیلم با مضامین انسانیت، علمی و فضا ارتباط دارد و تصور اینکه این فیلم 60 سال نزد ساخته شده برای بیننده حیرتانگیز میباشد و کاری میکند که این دلیل به یکی از بهترین فیلم های استنلی کوبریک تبدیل شود. به نظر بهترین فیلم علمی تخیلی کلاسیک ادیسه فضایی باشد.
بیسکویت سبز

بیسکویت سبز فیلمی ۹۷ دقیقهای به کارگردانی ریچارد فلایشر با بازی چارلتون هستون، لی تیلور-یانگ، چاک کانرس و ادوارد جی. رابینسون است. بیسکویت سبز، برگفته ضعیفی از رمان علمیتخیلی جا دوباره کنید! جا دوباره کنید! نوشته هری هریسون است. بیسکوئیت سبز از ترکیب دو ژانر روش پلیسی و علمیتخیلی است. قصـه فیلم، درباره کشتن یک تاجر ثروتمند و آینده یک تخریبشهر با اقیانوسهای در حال خشکشدن و رطوبت سالانه، برای دلیل گلخانهای است که دلیل کثیفی، فقر، ازدیاد فراوانی انسان، اتانازی، و کاهش منابع میشود.
Soylent Green

در سال ۲۰۲۲ اثرات افزایش فراوانی بیش از حد، کثیفی مکان زیست و فاجعه دگرگونی آب و هوایی آشکار دلیل کمبود شدید مواد غذایی، آب و مسکن در سراسر دنیا شده است. تنها در شهر نیویورک ۴۰ میلیون نفر زندگی می کنند، و تنها نخبگان این شهر می توانند از وظیفه هزینه داشتن آپارتمان های عظیم، آب پاک و مواد غذایی طبیعی برآیند (با قیمت های بد بالا، از جمله بهای خرید یک شیشه مربای توت فرنگی که تا۱۵۰ دلار افزایش یافته است).
Soylent Green

فرانک تورن، کارآگاه پلیس نیویورک و دوست سالخورده اش، سول راث، استاد قبلی کالج فراوان باهوش و تحلیلگر پلیس ( که همیشه به نام یک «کتاب» به او ارجاع می شود) در درون شهر زندگی می کنند. راث دنیا را هنگامی حیوانات و غذای واقعی در اون یافت می شد، به یاد می آورد؛ او کتابداری کوچکی از موضوعات مرجع برای کمک به تورن دارد. تورن وظیفه دارد در مورد مرگ ویلیام آر. سیمونسون ثروتمند با نفوذ، و یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت سویلنت، که به خیال او به کشتن رسیده است، مطالعه کند.
Soylent Green

اصرار در نمایش تصاویر ماشین ها و ساختمانهای بلند مرتبه در فضایی تاریک و بسته، کمی ظاهر ضد فوتوریستی به فیلم داده است که در این رابطه در ادمه زیادتر صحبت خواهیم کرد. سکانس ابتدایی فیلم که شامل چند عکس واقعی از دوره کهنه زندگی روستایی در آمریکا است، با موسیقی ملایمی که حس نزدیکی و راحتی را القا می کند به یکباره درون نیویورک سال ۲۰۲۲ می شود و یک شهر شلوغ و آلوده را نمایش می دهد که فقر سراسر اون را فرا گرفته است.
Soylent Green

همین انتقال سریع از زندگی یواش روستایی با پس زمینه موسیقی مناسب به یک میزانسن تاریک و شلوغ با پس زمینه صدای تلویزیون (صدای اخبار و تبلیغات تلویزیونی) ذهن بیننده را برای انتقال پیام های فیلم مهیا می کند. از تکنولوژی تخیلی و خنده دار برای بیننده قرن بیست و یکمی که بگذریم ـ که ظاهرا ویژگی مشترک اکثر فیلم های علمی – تخیلی کهنه برای بیننده عصر آماده است ـ فیلم سخن های زیادی برای گفتن دارد.
Soylent Green

نابودی دنیا و محاصره انسان در چنگال شهرهای صنعتی که در این فیلم به شکل کاملا تاریک و ناامید کننده ای نمایش داده می شود، اولین و محوری ترین پیام فیلم محسوب می شود؛ سرنوشت محتوم زندگی انسان با سبک فعلی اندوخته داری که تولید و مصرف اولویت نخست را دارد، چیزی جز نابودی دنیا نیست.
Soylent Green

حتی در قسمت هایی از فیلم خوردن میوه و سبزیجات یک تفریح حیرت انگیز خصوصا برای قشر متوسط و فقیر شهر نمایش داده می شود. این نحوه روایت، ناخودآگاه تمایل به دنیا و حس انزجار از فضای صنعتی شهری را برای بیننده بوجود می آورد که دقیقا نگاهی ضد فوتوریستی است حتی اگر سازنده فیلم به شکل آگاهانه در صدد انتقال این حس بر نیامده باشد.
بیگانه

بیگانه فیلمی علمیتخیلی ترسناک به نویسندگی دان اوبانون و کارگردانی ریدلی اسکات، محصول سال ۱۹۷۹ است که اولین فیلم از مجموعه بیگانه است. قصـه این فیلم موجود فرازمینی مهاجم و خطرناکی را به عکس میکشد که درون یک فضاپیمای باری شده و خدمه کشتی را از بین میبرد.
بیگانه مقدمه یک سری فیلم با وجود شخصیت اِلن ریپلی (با بازی سیگورنی ویور) شد که مجموعاً شامل ۴ قطعه است. بیگانهها، بیگانه ۳ و رستاخیز بیگانه دنبالههای این فیلم محسوب میشوند. بیگانه علیه غارتگر و بیگانه علیه غارتگر: آمرزشخوانی دنبالههای غیررسمی این فیلم به حساب میآیند. همچنین ریدلی اسکات در سال ۲۰۱۲ فیلم پرومتئوس را ساخت که در اون به پیشینه مخلوقات بیگانه پرداخته شدهاست. در سال ۲۰۱۷ نیز دنباله این فیلم به نام بیگانه: پیمان اکران شد.
Alien

این فیلم کلاسیک از اولین فیلمهای ترسناکی بود که با محوریت هیولا، و بیگانه، در زبان تکنولوژی، سروکار داشت. اتمسفر فیلم، کاملاً با فضای درونی و داستانی که در جریان است، مغایرت دارد و با استفاده از جلوههای مخصوصی دقیق، موجوداتی واقعی را به عکس میکشد.
قدم، و تنشهای هیجانی فیلم، فراوان خارقالعاده هستند و به شکل باورنکردنی، خوف را ساختن میکنند. فیلم به دلیل نگاهی عمیق به قصـه بیگانهها، کاملاً از تاریخ خودش جلوتر بوده و همچنان پایدار مانده.
اسکات برای هرچه مستندگونهتر کردنِ بافت بصری فیلمش پایش را فراتر میگذارد و از تصاویر درهمبرهم و برفکی دوربینِ کیفیت پایین کلاه فضانوردان استفاده میکند. در لابهلای همین تصاویر کج و کوله است که نیمنگاهی به فضاپیمای بیگانهی روی سیاره میاندازیم. این فیلم از بهترین فیلم های کهنه علمی تخیلی است.
سیاره ممنوعه

سیاره ممنوعه فیلمی آمریکایی محصول ۱۹۵۶ در سبک علمی تخیلی است. از این فیلم به نام یکی از بهترین فیلمهای علمی تخیلی دهه ۱۹۵۰ یاد میشود. کارگردان فیلم فرد ام. ویلکاکس، فیلمنامهنویس اون سیریل هیوم، و هنرپیشگان اصلی اون والتر پیجن، اون فرانسیس و لسلی نیلسن هستند.
شخصیتها و منظرهسازیهای این فیلم را با نمایشنامه طوفان ویلیام شکسپیر سنجیدن کردهاند. سیاره ممنوعه نخستین فیلم علمی تخیلی است که در اون انسانها در ستارهپیماهای ساخته دست خود در فضا مسافرت میکنند. سیاره ممنوعه همچنین نخستین فیلم است که قصـه اون بهطور کامل در سیارهای دور از زمین میگذرد.
Forbidden Planet

خط اصلی داستان فیلم دربارهٔ مأموریت یک سفینه فضایی به شکل بشقاب پرنده است که از کره زمین به یک سیاره فراوان دور به نام طائر ۴ که پیرامون ستاره کرکس پرنده میگردد فرستاده میشود تا از وضعیت دانایان مستقر در آنجا – که مدتی است ارتباط اونها با زمین قطع شدهاست – با خبر شود.
گروه اعزامی، در این سیاره فقط یک بدن از دانایان را زنده پیدا میکنند که پزشک موربیوس است و دخترش نیز با او است و روباتی به نام «رابی» که به اونها کمک میکند. پزشک موربیوس برنده به کشف بخشی از علمیهای مربوط به مخلوقات فرازمینی شدهاست که در این سیاره سکونت داشتهاند و سدهها نزد از میان رفتهاند.
Forbidden Planet

در همین محل است که گروه اعزامی متوجه وجود یک هیولای پرخطر نامرئی میشوند که بعداً مشخص میشود تجسمیافته قسمت ناخودآگاه ذهن پزشک موربیوس است که علمیهای فرازمینیان اون را تجسم بخشیدهاست. موربیوس پس از درک این مسئله به فرمانده گروه اعزامی میگوید تا اهرمی را در دستگاهی فشار دهد که موجب انفجار سیاره پس از ۲۴ ساعت خواهد شد. گروه اعزامی پس از ترک سیاره از دور شاهد انفجار و نابودی طائر ۴ هستند. این از بهترین فیلم های علمی تخیلی کلاسیک و شاید بهترین فیلم کلاسیک علمی تخیلی به شمار رود.
زیادتر بخوانید:
- بهترین فیلم های علمی تخیلی 2022
- بهترین فیلم های فانتزی 2022
- بهترین فیلم های فضایی 2022
- بهترین فیلم های آخرالزمانی 2022
- بهترین فیلم های ماوراءالطبیعه 2022
- بهترین فیلم های آخرالزمانی 2021
- بهترین فیلم های پسا آخرالزمانی 2021
- بهترین فیلم های سورئال (surreal) 2021
- بهترین فیلم ها در مورد هوش مصنوعی 2022 و 2021
- بهترین فیلم ها و سریال های متاورسی
- معرفی و تحلیل بهترین فیلم های دنیا های موازی تاریخ
- نقد فیلمهای علمی تخیلی
از همراهی شما تا انتهای نوشتار بهترین فیلم های کلاسیک علمی تخیلی سپاسگزار هستیم. حتما ما را با نظرات خود در رابطه با این نوشتار، آگاه کنید. شما میتوانید به نام نویسنده مهمان در سایت جونی عضو شوید و علاوه بر اشتراک نظرات خود در رابطه با مقالهها، نقد فیلم ، نقد سریال ، اخبار سینما و مطالب خودتان را نیز انتشار دهید. برای مطالعه فراخوان مرتبط با اون بر روی لینک نویسنده مهمان کلیک نمایید. در ضمن شما همراهان گرامی میتوانید به اینستاگرام جونی جهتِ شناختِ مهمترین فیلم های ژانرهای مختلف و کوتاه نقد و بررسیهای فیلمهای روز دنیا مراجعه کنید.
[ad_2]