[ad_1]
نماز وحشت (صلاه الوحشه) نماز مستحبی است که به اون نماز هدیه (صلاه الهدیه)، نماز شب دفن (لیله الدفن) و نماز شب اول قبر نیز می گویند.
به این سبب نماز وحشت نامیده شده که فردی که از دنیا رفته هنوز با عالم قبر انس ندارد و در خود حس خوف و وحشت دارد و این نماز با بخشش الهی وحشت را از او دور میکند. پس در واقع نماز رفع وحشت است نه نماز وحشت.
نماز وحشت فشار قبر را کم میکند
نماز شب اول قبر را به چه شکل بخوانیم؟
مستحبّ است در شب اوّل قبر ، به یکی از شکل های زیر دو رکعت نماز وحشت براى میّت بخوانند :
کیفتی برای نماز است که مختص به اولی شب فوت است (اگرچه دفن نشده باشد) در رکعت اول یک مرتبه سوره حمد و دو مرتبه سوره ستایش (قل هو اللَّه) و در رکعت دوم یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره تکاثر را خوانده و سپس از درود نماز بگوید: « اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمّدٍ وَ آلِ مُحمّدٍ وَ ابْعَثْ ثَوابَها اِلی قَبرِ فلان بن فلان (به جای فلان بن فلان، نام میت و پدرش را بگوید)»
در رکعت اول سپس از حمد، یک مرتبه آیه الکرسی و در رکعت دوم سپس از حمد، ده مرتبه سوره قدر بخواند، و سپس از درود نماز بگوید: « اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمدٍ وَ آلِ مُحمدٍ وَ ابْعَثْ ثَوابَها اِلی قَبرِ فلان بن فلان». (به جای فلان بن فلان، نام میت و پدرش را ببرد)
درباره چگونگى خواندن نماز وحشت قبر تعبیراتی در کلمات فقها وجود دارد:
در رکعت اول سوره حمد و سپس آیه الکرسى است و خواندن از «خدا لا اله الا هو» تا «و هو العلی العظیم» کافی است. (بدون سوره ستایش) و در رکعت دوم سوره حمد و سپس ۱۰ مرتبه سوره قدر «انا انزلناه» خوانده میشود و وقتى نماز تمام شد، چنین گفته میشود: «اللهم صل على محمد و آل محمد وَ ابعَث پاداشَها الى قَبرِ فُلان» و به جاى کلمه فلان، نام میت را میبرد.
از دیدگاه امام خمینی احتیاط اون است که آیه الکرسی تا «هم فیها خالدون» خوانده شود. امام خمینی، تحریر الوسیله (ترجمه فارسی)، ۱۳۸۶ش، ج۱، ص: ۱۰۹. ولی از دیدگاه آیت خدا گلپایگانی تا «و هو العلی العظیم» کفایت میکند. گلپایگانی، مجمع المسائل، ۱۴۰۹ق، ج۱، ص۱۹۰.
احادیثی در مورد نماز وحشت
برادر وخواهر! نماز وحشت هدیه ای است از شما به کسی که از دنیا رفته است، این نماز را برای آشنایان بخوانید تا دیگرا ن هم برای شما بخوانند.
پیامبر(ص) درباره پاداش خواندن این نماز فرمود:
«بر میت ساعتی مقاومتر از شب اول قبر نمیگذرد. پس بر مردگان خود مهربانی کنید و برایشان صدقه دهید و اگر نتوانستید، دو رکعت نماز برای شخص درگذشته بخوانید. پس همان ثانیه حق برتر هزار فرشته به سوی قبر او میفرستد که با هر فرشته لباسای و حلّهای است، و تنگی قبر او را تا روز نفخ صور وسعت میدهد و به نمازگزار به عدد آنچه آفتاب بر اون طلوع میکند، حسنه عطا میکند و او را چهل مقام بالا میبرد.»
امام راستگو ـ علیه السّلام ـ هر شب برای فرزندش و در هر روز برای پدر و مادر خود دو رکعت نماز می گزارد، در رکعت اول سوره ی قدر و در رکعت دوم سوره ی کوثر می خواندند.
احکام نماز شب اول قبر
نماز وحشت واجبی کفایی نیست تا بگوییم که با خواندن یک نفر ساقط میشود. نماز مستحبی است که هر فردی میتواند اونرا خوانده و ثوابش را به میت هدیه کند.
نماز وحشت را در هر وقت از شب اوّل قبر مى شود خواند (از اول شب تا سحر) ولى بهترین وقت اون سپس از نماز عشا است.
نماز وحشت میّتی که به هر سبب دفن او تأخیر بیفتد، مثلا اگر بخواهند میت را به شهر دوری ببرند ا باید تا شب اول قبر او به دیر کرد بیندازند.
اگر نماز لیله الدفن را به هر دو کیفیت بخواند، خوب تر است.
نماز وحشت را نمی توان به مردم خواند.
یک شخص نمی تواند چند نماز وحشت را برای یک میت بخواند.
یک نفر میتواند چند مرتبه این نماز را به تصمیم اهداء پاداش به جا آورد.
هرگاه شخص نماز وحشت را سهواً به غیر کیفیتی که ذکر شد بجا آورد باید اعاده کند؛ اگر چه یک آیه از سوره قدر یا یک آیه از آیه الکرسی را یاد بردن کرده بود بخواند.
اجیر کردن و اجرت گرفتن برای خواندن نماز وحشت جایز است و احتیاط اون است که به نام بخشش و احسان به نمازگزار بذل نمایند و او هم نمازش را بدون در نظر گرفتن وجه مالی بخواند.
محدث نوری در کتاب دارالسلام تعریف میکند:
«استاد ما، ملا فتحعلی سلطان آبادی گفت: انس من این بود که هرگاه فردی از دوستان خاندان رسالت از دنیا میرفت و خبر اون به من میرسید، دو رکعت نماز شب دفن یا نماز وحشت برای او میخواندم؛ خواه او را میشناختم یا نمیشناختم. هیچ کس از این انس من آگاه نبود، تا روزی یکی از دوستان، در راهی من را ملاقات کرد و گفت: شب قبل فلان شخص که به تازگی از دنیا رفته بود، را در عالم خواب دیدم و از چگونگی حال او سپس از مرگش پرسیدم، او گفت: من سپس از مرگ در تنگنای سختی قرار گرفتم و وقت حسابرسی، مرا به سوی عذاب بردند؛ تا اینکه فلانی (نام شما را برد) دو رکعت نماز برای من خواند؛ همان دو رکعت، مرا از عذاب نجات داد. خدا پدرش را مهربانی کند که به من چنین احسانی نمود. اون گاه اون شخص، از من سوال کرد، اون دو رکعت نماز، چه نمازی بود. من طریقه خود را در مورد خواندن نماز شب دفن یا نماز وحشت برای او بیان کردم.»
[ad_2]