نماز ظهر عاشورا را چگونه بخوانیم؟+ اعمال روز عاشورا

[ad_1]

در این مطلب از صفحه اقتصاد به توضیحاتی درباره اینکه نماز ظهر عاشورا را چگونه بخوانیم و اعمال روز عاشورا خواهیم پرداخت، با ما دنبال باشید.
عاشورا، روز دهم از ماه محرّم. با ارزش و مهم بودن این روز برای شیعیان به‌سبب اتفاق کربلا در روز ۱۰ محرم سال ۶۱ قمری است. امام حسین(ع) در روز عاشورا به دنبال یارانش در کربلا در جنگ با سپاه کوفه به فرماندهی عمر بن سعد به شهادت رسید.
شیعیان همه‌ساله با شروع ماه محرم عزاداری می‌کنند. مراسم عزاداری در زیادتر مناطق تا روزهای ۱۱ و ۱۲ محرم و در برخی مناطق تا آخر ماه صفر ادامه می‌یابد. اوج این عزاداری‌ها در روز عاشوراست. این روز در تقویم رسمی ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و هند، تعطیل است.

اعمال روز عاشورا

شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان می‌گوید: «شایسته است شخص در این روز مشغول کاری از کارهای دنیا نگردد و ناراحت باشد و این امر در نحوه لباس و خوراکش آشکار باشد. این روز را بر امام حسین(ع) عزاداری کند و اون حضرت را بازدید کند. خواندن هزار مرتبه ستایش، دعای عشرات، خودداری از خوردن و آشامیدن اما بدون تصمیم روزه و هزار مرتبه لعن بر قاتلان امام حسین(ع) نیز از اعمال ذکر شده برای این روز است.»

نحوه خواندن نماز ظهر عاشورا

مردی از اصحاب ابا عبدالله الحسین (ع) به وجود ایشان آمد و عرض کرد؛ یا ابا عبدالله وقت نماز است و ما قلب مان می‌خواهد برای آخرین بار نماز جماعتی با شما بخوانیم.

در روز عاشورا شهادت‌ها بیشتر سپس از ظهر بوده است، یعنی تا ظهر عاشورا غالب صحابه و تمام بنی هاشم و حضرت اباعبدالله (ع) که سپس از همه شهید شدند، زنده بودند.

فقط حدود تعدادی از یاران اباعبدالله در یک جریان تیراندازی که به وسیله دشمن انجام شد، قبل از ظهر شهید شدند وگرنه سایر افراد تا ظهر عاشورا درقید عمر بودند.

مردی از اصحاب ابا عبدالله الحسین (ع) به وجود ایشان آمد و عرض کرد؛ یا ابا عبدالله وقت نماز است و ما قلب مان می‌خواهد برای آخرین بار نماز جماعتی با شما بخوانیم.

حضرت نگاهی به آسمان کردند و تصدیق کردند که وقت نماز است، تعریف است که فرمودند:” ذکرت الصلوه… جعلک خدا من المصلین…”

امام حسین نماز ظهر عاشورا را چگونه خواند؟

امام حسین (ع) ظهر عاشورا در میدان جنگ نماز خواندند، نمازی که در اصطلاح فقه اسلامی «نماز خوف» نامیده می‌شود، نماز خوف همانند نماز مسافر دو رکعت است نه چهار رکعت.

یعنی انسان اگر در وطن هم باشد دوباره باید دو رکعت بخواند برای این که مجال نیست و آنجا باید مخفف خواند. چون اگر همه به نماز بایستند وضع دفاعی‌شان بهم می‌خورد، سربازان موظف هستند در حال نماز، نیمی در مقابل دشمن بایستند و نیمی به امام مردم اقتدا کنند.

امام مردم یک رکعت را که خواند حوصله می‌کند تا اون‌ها رکعت دیگرشان را بخوانند. سپس اون‌ها می‌روند پست را از رفقای خودشان می‌گیرند در حالی که امام همین طور چشم به راه نشسته یا ایستاده است. سربازان دیگر می‌آیند و نماز خودشان را با رکعت دوم امام می‌خوانند.

شهادت یاران امام حسین علیه السلام وقت نماز خواندن

امام حسین (ع) در اون هنگامه جنگ در کربلا چنین نماز خوفی خواندند، نمازی که اوج بندگی خدا و اخلاص را به نمایش گذاشت، اما وضعیت خاصی داشتند، زیرا چندان از دشمن دور نبودند.

اما اون عده‌ای که می‌خواستند نگهداری کنند نزدیک ابا عبدالله ایستاده بودند و دشمن بی حیای بی شرم حتی در این ثانیه هم اون‌ها را راحت نگذاشت و در حالی که ابا عبدالله مشغول نماز بود.

دشمن شروع به تیراندازی کرد، دو نوع تیر اندازی: هم تیر زبان که یکی داد؛ حسین! نماز نخوان نماز تو استفاده‌ای ندارد، تو بر پیشوای تاریخ خودت یزید جنگجو هستی، نماز تو قبول نیست! و هم تیر‌هایی که از تیر و کمان‌های ساده شان پرتاب می‌کردند.

در این شرایط یکی دو نفر از اصحاب ابا عبدالله (ع) که خودشان را برای ایشان سپر قرار داده بودند، روی خاک افتاده‌اند، یکی از اون‌ها سعید ابن عبد خدا حنفی به حالی افتادند که هنگامی نماز ابا عبدالله تمام شد، دیگر نزدیک جان دادنش بود.

آقا خودشان را به بالین او را رساندند. هنگامی به بالین او رسیدند، او جمله عجیبی گفت: «یا اباعبدالله! اَوفیتُ؟» آیا من حق وفا را به جا آوردم؟ همانند این که هنوز هم فکر می‌کرد که حق حسین اون قدر عظیم و بالاست که این مقدار فداکاری هم شاید کافی نباشد.

این بود نماز حضرت ابا عبدالله (ع) در صحرای کربلا

نماز معراج در ظهر روز عاشورا

اما نکته مخصوص در نماز ظهر عاشورا حضرت اباعبدالله الحسین (ع) این بود که ایشان در این نماز تکبیر گفتند، ذکر گفتند، سبحان خدا گفتند، بحول خدا و قوته اقوم و اقعد گفتند، رکوع و سجود کردند و این در حالی بود که صحیح دو سه ساعت سپس از این نماز برای ایشان نماز دیگری نزد آمد، رکوع دیگری نزد آمد، سجود دیگری نزد آمد، به شکل دیگر ذکر گفتند، اما رکوع ابا عبدالله اون هنگامی بود که تیری به سینه مقدس‌شان درون شد و حضرت مجبور شدند تیر را از پشت سر خارج بیاورند.

سجود ایشان… سجده بر پیشانی… هنگامی که از اسب بر زمین افتادند… سو راست شکل شان را روی خاک‌های گرم کربلا گذاشتند… ذکر ایشان ذکری دیگر بود… بسم خدا… و بالله… و علی مله رسول خدا… و با این نماز حضرت به عرش خدا عروج کردند.

رعایت راه نامه بهداشتی 

عزاداران حسینی هم هر سال همزمان با ظهر عاشورا و بانگ اذان ظهر، در هر مکان و شرایطی که باشند مراسم عزاداری را متوقف و صفوف نماز را برپا و نماز ظهر عاشورا را به تاسی از بزرگ و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) اقامه می‌کنند.
امروز، اما با توجه به ابلاغ راه نامه بهداشتی مخصوص عزاداری‌های محرم، عزاداران حسینی نماز ظهر عاشورا را در مکان‌های سرباز و با رعایت فاصله اجتماعی اقامه خواهند کرد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

[کل: 0 میانگین: 0]

[ad_2]