نیازمند اندوخته گذاری خارجی هستیم/ نباید بر روی تعاونی ها اندوخته گذاری کنیم

[ad_1]

صفحه اقتصاد – زهرا ترابی: مرتضی عزتی تحلیلگر اقتصادی در گفتگوی اختصاصی با صفحه اقتصاد، در خصوص رشد هشت درصدی که در برنامه توسعه هفتم مهیا گفت: با وضعیت فعلی و تحریم‌ها و وضعی که داریم امکان رشد ۸ درصدی نداریم. نکته مهمتر این است که با وضعی که بازار اندوخته و اندوخته گذاری در سرزمین دارد دوباره ما نمی توانیم رشد ۸ درصدی داشته باشیم. از سو دیگر هزینه‌های تولید و هزینه‌های اندوخته گذاری هم به سبب وجود تحریم‌ها و محدودیت‌های دیگر و به مخصوص ناکارایی‌هایی که در قسمت دولتی وجود دارد فراوان زیاد بالاست.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم رشد اقتصادی را بالا ببریم باید روابطمان با دنیا بهبود بخشیم. بدون بهبود روابط با دنیا نه صادرات خوبی خواهیم داشت و نه مواد اولیه خوبی می توانیم به دست آوریم و نه اندوخته گذاری خارجی خوبی در ایران می شود. از طرفی دیگر جریان اندوخته گذاری در سرزمین فراوان زیاد منفی است. هنگامی اندوخته گذاری در سرزمین منفی باشد ابدا معنای رشد اقتصادی معنای بیخودی است و تصور اینکه ما رشد اقتصادی داشته باشیم تصور غلطی بشمار می آید.

سرمایه گذاری خارجی و انواع آن 1

او افزود: ما باید اندوخته گذاری زیادی در سرزمین داشته باشیم و اندوخته گذاری فراوان هم به سبب کمبود منابع اندوخته گذاری در درون سرزمین باید از راه جاذبه اندوخته گذاری خارجی انجام شود که تدبیر‌ای جز این نداریم. برای اندوخته گذاری خارجی هم باید روابط خارجی‌ خود را بهبود ببخشیم. اندوخته گذاری مهمترین عامل رشد اقتصادی در همه دنیاست که متاسفانه سیاست گذاران و دولتمردان و برنامه ریزان ما درک این را ندارند که بدون اندوخته گذاری هنگفت و عظیم نمی شود رشد اقتصادی ساختن کرد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: دست کم در کشورمان ۵۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار سالانه کمبود اندوخته برای رشد اقتصادی یکی دو درصدی داریم. اگر ما بخواهیم رشد اقتصادی ۸ درصدی داشته باشیم باید بالای ۱۰۰ میلیارد دلار در کشورمان اندوخته گذاری شود و این هم چون در درون سرزمین توانش را نداریم باید از خارج اندوخته گذاری شکل بگیرد. اگر چنین چیزی نشود رشد اقتصادی امکان پذیر نیست مگر اینکه تحریم‌ها برطرف شود و یک سالی رشد خوبی داشته باشیم که این هم در سال‌های سپس افت می کند.

عزتی اظهار کرد: نکته بعدی، نکته ساز و کارهای دولتی در قسمت اداری است که فراوان زیاد فشل و مشکل زاست و هم برای صادرات و هم برای واردات و هم برای اندوخته گذاری و هم برای کوشش‌های مختلف اقتصادی این وضعیت نمی تواند ما را به رشد اقتصادی خوبی برساند. اگر رشد اقتصادی با یک عامل برون زای خاصی دلیل‌ کند ممکن است برای یک سال رشد اقتصادی بالا رود ولی سپس پایین می آید. همین الان در وضعیت فعلی قسمت‌هایی از کوشش اقتصادی ما متوقف است مثلا سامانه وزارت صنایع سامانه مربوط به مجوزها تعطیل شده است که موجب می شود اندوخته گذار نتواند کاری کند و مجوزهای تاسیس واحدهای تولید متوقف می شود، با این وضعیت ما چه انتظاری می توانیم داشته باشیم؟

او خاطرنشان کرد: در حال آماده فضای کسب و کار به گونه‌ای که تصور اینکه ما به اون سو برویم تصور غلطی و با این وضعیت نمی شود به رشد اقتصادی خوبی دست پیدا کنیم به مخصوص افرادی که دست اندرکار و مشغول کارهای فراوان پوپولیستی و … هستند. در حال آماده ما نیازمند اندوخته گذاری خارجی هستیم ولی آنها تصمیم می گیرند که مثلا ۱۰۰ میلیون وام به یک نفر بدهند یا ندهند، مشکل مملکت که وام دادن یا ندادن به یک نفر نیست، مشکل مملکت رشد اقتصادی که وابسته مشکل و متوقف شده است و ما فراوان سال‌ها رشد منفی داشتیم.

این استاد دانشگاه بر این اعتقاد است: اگر رشد اقتصادی بالا رود ابدا مردم نیازمند این نیستند که ۵۰ یا ۱۰۰ میلیون تومان وام بگیرند، اگر وضعیت بهبود پیدا کند این مشکلات ابدا برای مردم نزد نمی آید که بخواهند دنبال اینها باشند. در مورد تعاونی‌ها باید بگویم اینکه ما روی تعاونی‌ها تمرکز می کنیم یک کار ریشه برانداز برای رشد اقتصادی است. این کار ریشه رشد اقتصادی ما را می زند. هیچ جای دنیا نیست که اندازه ما به تعاونی با ارزش و مهم بودن بدهد و این یک سیاستی که احتمالا از جایی دیکته می شود که می خواهد به اقتصاد سرزمین ما ضربه بزند و اقتصاد را نابود می کند.

عزتی تحلیلگر اقتصادی بر این اعتقاد است: اندوخته گذاری مهمترین عامل رشد اقتصادی در همه دنیاست که متاسفانه سیاست گذاران و دولتمردان و برنامه ریزان ما درک این را ندارند که بدون اندوخته گذاری هنگفت و عظیم نمی شود رشد اقتصادی ساختن کرد.

عزتی گفت: هیچ جای دنیا تعاونی‌ها برنده نبودند که رشد اقتصادی ساختن کنند. تعاونی‌ها فقط و فقط در برخی از کشورها در قسمت کشاورزی برای کشاورزان سودمند بودند اون هم نه به این معنا که توانستند رشد اقتصادی ساختن کنند بلکه توانسته‌اند هزینه‌های کشاورزان برای تامین مواد اولیه یا فروش محصولات کشاورزی در بازارها را برای کشاورزان بهبود دهند. به این معنی است که یک عده‌ای فقط و فقط در قسمت کشاورزی در دنیا توانسته‌اند برنده شوند از تعاونی منفعت به دست آورند و به این معنا نیست که آنها توانسته‌اند رشد اقتصادی ساختن کنند.

مرتضی عزتی تحلیلگر اقتصادی
مرتضی عزتی تحلیلگر اقتصادی

وی افزود: در قسمت صنعت در تمام دنیا تعاونی شکست خورده است. ولی ما اینجا مشخصا یک سیاست شکست خورده در دنیا را در راس برنامه‌هایمان می گذاریم و این یک کار غلطی است که از ناآگاهی مطلق نشات می گیرد. هر کشوری از جمله چین و روسیه و کشورهای بلوک شرق و … اگر تمرکزشان را روی تعاونی گذاشته‌اند هیچ جایی نبوده که برنده باشند و برعکس همه شکست خورده‌اند. فقط و فقط در اکثر کشورها در قسمت کشاورزی یک تعدادی از کشاورزان توانستند منافع خودشان را با تعاونی‌ها حداکثر کنند نه اینکه رشد اقتصادی ساختن کنند.

[ad_2]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *