[ad_1]
صفحه اقتصاد– شرکت فولاد مبارکه، دومین شرکت عظیم بورس تهران از نظر ارزش روز بازار بوده و ارزش روز اون فعلاً 292 هزار میلیارد تومان است. قیمت هر سهم این شرکت در روزهای سپس از افزایش اندوخته از محل سود انباشته از 1135 تومان به 550 تومان فعلی رسیده و در عین حال برای سال مالی 1400 به هر سهم 170 تومان سود در چارچوب 50 هزار میلیارد تومان تقسیم سود داده شده.
در گفتگوی اختصاصی «صفحه اقتصاد» با محسن قاسمی (کارشناس بازارهای مالی داخلی و بین المللی)، قابلیت های دومین شرکت عظیم بورسی ایران و دلایل سود سازی و تقسیم سود اون برای سال 1400 و در شرایط رکودی اقتصاد بررسی شده است.
*****
*شرکت فولاد مبارکه، یکی از شرکت های عظیم سرزمین بوده و در بورس تهران، سپس از شرکت صنایع پتروشیمی دریا فارس، دومین شرکت عظیم بازار از نظر حجم بازار است. با توجه به این که جنابعالی، سال های زیادی است که در حوزه بازار اندوخته کوشش دارید و با شرکت بورسی آشنایی دارید، شرکت فولاد مبارکه و درجه اون را در بورس چگونه تحلیل می کنید و این شرکت چه قابلیت هایی دارد؟
-شرکت فولاد مبارکه، در سال های قبل وضعیت خوبی در بورس داشت و در سال های اخیر که بورس ما به هر دلیل خاصی وابسته مشکلات اساسی و وابسته فرو ریختگی شد، این شرکت از این فرو ریختگی مستثنی نبود.
اتفاقی که در بورس چهره داد، یک حرکت نزولی بود ولی آنچه که نزد روی فولاد و اکثر صنایع این حوزه بوده، این است که می شود رشد خوبی را برای آنها در نظر گرفت. البته همه این گفت و گو ها به توافق اتمی و برخی قراردادها ارتباط دارد. به نظر من، آینده ای که می شود برای شرکت فولاد مبارکه در نظر گرفت، چشم انداز مثبتی است.
شرکت فولاد مبارکه تا قبل از اتفاقات سال 1399 به سپس، وضعیت خوبی داشت. برای چی که از نظر بورسی، در روند صعودی خوبی قرار گرفت و از نظر تولیدی نیز، شرکت فولاد مبارکه وضعیت خوبی داشت. همین وضع، منجر به این شد که پیشرفت خوبی به نام یک نماد بورسی داشته باشد.
از نظر ارتباط شرکت فولاد مبارکه با صنایع دیگر و همچنین زیرگروه های دیگر ، شرکت فولاد مبارکه وضعیتی خوبی داشته و این شرکت در بورس همیشه شاخص ساز بوده و تاثیر مثبتی روی شاخص بورس داشته است.
*در مرداد 1399 شاخص کل بورس به اوج خودش رسید و سپس از اون فرو ریختگی عظیم بورس شروع شد. در این فرو ریختگی عظیم بورس، سهام برخی شرکت های بورسی فراوان زیاد وابسته سقوط و فرو ریختگی شدند و سهامداران برخی شرکت ها فراوان زیاد معترض هستند.
از نظر شما، آیا همان وضعیتی که شرکت های دیگر سپس از فرو ریختگی بورس پیدا کردند، شرکت فولاد مبارکه هم پیدا کرد و وابسته همان سقوط قیمت شد یا نه؟
-شیب حرکت نزولی شرکت فولاد مبارکه به مراتب از بقیه شرکت ها پایین تر بود. می شود گفت شرکت فولاد مبارکه، یکی از نمادها و جزو صنایعی بود که وضعیت خوبی در بازار داشت و حتی از هم گروه های خودش، دوباره وضعیت بهتری داشت.
در این زمینه می توان گفت نسبت به سایر نمادهای بورسی شاخص ساز که حتی برخی از آنها تاثیر زیادی در شاخص داشتند، این نماد با شیب کمتری نزولی شد. این طور نبود که بگوییم سهام فولاد مبارکه، سقوط سریعی داشت و در نتیجه فرو ریختگی اون، همانند بقیه نمادهای بورسی نبود.
*این وضعیتی که شرکت فولاد مبارکه داشته و قیمت سهام با شیب کمتری، کاهش پیدا کرده، ناشی از چه زمینه ای بوده و برای چی سهامداران اون همانند سهامداران برخی شرکت ها و بانک های بورسی نسبت به تحولات اون انتقاد ندارند؟
-به نظر من، عمده این شیب کم نزول به اعتبار شرکت ها برمی گردد. برای چی که این نوع شرکت ها قبلاً شاخص ساز بوده اند. برخی شرکت های بورس، گره معاملاتی منفی پیدا کردند و این وضع دلیل شد صف فروش های قفلی داشته باشند ولی شرکت فولاد مبارکه این طور نبود.
دلیل اصلی این وضع هم، به اطمینان مردم برمی گردد و اگر ذره ای اطمینان نسبت به بورس وجود داشت، برای همین نوع شرکت ها بود. شرکت فولاد مبارکه، یک نماد شاخص ساز بوده و هر روز خبرهایی در مورد اون منتشر می شد. همین شرایط دلیل شد که در تاریخ فرو ریختگی بورس، سهام فولاد مبارکه شیب کمتری پیدا کند.
بنابراین، می شود گفت ذره ای از اطمینان مردم که نسبت به بورس باقی مانده بود، برای صنایعی بود که شاخص ساز بودند و تاثیر مثبت در بورس داشتند از جمله شرکت فولاد مبارکه.
*فولاد مبارکه فعلاً از نظر ارزش روز بازار، رتبه دوم بورس را دارد. تا قبل از بورسی شدن شرکت صنایع پتروشیمی دریا فارس، همین فولاد مبارکه همیشه شرکت اول بورس بوده است؟
–شرکت فولاد مبارکه، همیشه جزو رده های بالای بورس بود. در چند سال قبل هم، شرکت فولاد مبارکه رتبه اول را داشته است.
*فولاد مبارکه جزو شرکت هایی است که در لیست تحریم های آمریکا قرار دارد و از تیر ماه 1399 این شرکت تحریم شده. این تحریم شدن چه ضربه ای به این شرکت درون کرده است؟
-با شروع تحریم ها، اتفاقات منفی برای بورس ما چهره داد و همه شرکت های بورسی از مرداد 1399 در یک فرو ریختگی فراوان سنگین قرار گرفتند. به طور طبیعی، برخی شرکت ها که تحریم شدند و صادرات آنها وابسته مشکل شد، از این اتفاقات تاثیر پذیرفتند.
تحریم بر صادرات و مواد اولیه و کلاً صنایع صادرات اساس تاثیر منفی می گذارد و به همین دلیل، تحریم فراوان زیاد بر شرکت فولاد مبارکه هم تاثیر منفی گذاشت.
*شرکت صنایع پتروشیمی دریا فارس توانست در سال های اخیر، به عظیم ترین شرکت بورسی تبدیل شده و از نظر ارزش روز بازار، درجه شرکت فولاد مبارکه را گرفته است.
این شرکت چگونه توانست به این درجه برسد و سهم بیش تری از بورس را به خودش اختصاص بدهد ولی فولاد مبارکه نتوانست درجه خودش را نگه داری کند؟
-این که جا به جایی در رتبه شرکت ها اتفاق می افتد و یک شرکت، جای خودش را به دیگری می دهد چه از نظر حجم و چه از نظر قیمت، به چند داستان بستگی دارد. اولین عامل، افزایش اندوخته بوده و دومین عامل، اطمینان است.
در همین دوره که اُفت قیمتی داشته ایم، پتروشیمی ها نیز افت قیمتی داشته اند ولی اطمینان بیش تری به آنها وجود داشته است. چون اخباری منفی کمتری در مورد صادرات و واردات صنایع پتروشیمی مطرح بوده است. از طرفی، پتروشیمی دریا فارس نسبت به بقیه پتروشیمی ها، بیش تر شاخص ساز بوده و تاثیرگذارتر هم بوده است.
*شرکت فولاد مبارکه برای سال مالی 1400 بنا به اطلاعات منتشر شده 75 هزار میلیارد تومان سود خالص کسب کرده است. این مقدار سود خالص نسبت به سود سال 1399 در حد 97 درصد رشد علامت می دهد.
اگر قیمت فولاد و محصولات فولادی در سطح جهانی و درون سرزمین افزایش پیدا نمی کرد، این مقدار سود نمی توانست برای شرکت فولاد مبارکه پژوهشگر شود؟
-دلیل اصلی سود یک شرکت، فروش است ولی به طور کلی، ما در برخی موارد مجبور هستیم که خریدهایی داشته باشیم. برای مثال، خانواده ها و بیمارستان ها، به دارو نیاز دارند و دارو باید وجود داشته باشد. الزامات دلیل شده که چنین وضعی ساختن شود و فولاد نیز، چنین حالتی دارد و نیاز کار است.
فرضاً ممکن است تولید رب گوجه فرنگی افزایش پیدا کند ولی به همان اندازه تقاضا وجود نداشته باشد. در حالی که فولاد با بقیه صنایع گره خورده و فرآورده های فولاد در شرکت های دیگر به کار می رود.
هنگامی که یک محصول مورد نیاز بوده و قیمت هم بالا و پایین شود، تاثیر زیادی بر مصرف اون ندارد. حتی اگر بالاتر یا پایین تر می رفت، همین کنار سود برای شرکت فولاد مبارکه قابل نزد بینی بود و همین میزان فروش را می توانست داشته باشد. با این حال، روال کار تاثیرات خودش را گذاشته و دلیل شده این سود انباشته ساخته شود.
*یک مقدار از افزایش قیمت فولاد در بازار داخلی ایران، برای افزایش تورم است. اگر تورم اتفاق نمی افتاد و قیمت فولاد بالا نمی رفت این مقدار سود سازی شرکت فولاد مبارکه اتفاق می افتاد یا نه؟
-سود شرکت منهای مخارج ناشی از تعداد فروش ضربدر قیمت است، ولی سوال این است که چگونه است از سال 1399 به سپس، صنایع ما نزول پیدا می کنند این صنعت، سود سازی می کند و برای چی سود انباشته این صنعت فراوان می شود.
در مورد سودی که به دست می آید باید بگویم که تورم یکی از پارامترهایی است که در نظر گرفته می شود و هنگامی تورم بالا برود، عدد سود هم بالا می رود. پس تورم قطعاً تاثیر داشته و توانسته میزان سود سال 1400 را افزایش بدهد. هنگامی افزایش سود سال 1400 را با سال 1399 سنجیدن می کنیم، بدون شک تورم در این افزایش سود، بی تاثیر نبوده است.
*در سال 1400، حقوق عملیاتی شرکت فولاد مبارکه 145 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به سال 1399 در حد 88 درصد رشد علامت می دهد. این رشد 88 درصدی حقوق عملیاتی در سنجیدن با رشد 97 درصدی سود خالص چگونه قابل تحلیل بوده و چطور درصد رشد سود نسبت به درصد رشد حقوق، بیش تر بوده است؟
-قرار نیست که درصد رشد سود و حقوق عملیاتی، برابر باشد و در برخی موارد ممکن است درصد رشد سود کمتر باشد و در برخی موارد بیش تر باشد. در سامانه کدال بورس، می توانیم جزئیات شکل های مالی شرکت ها را ببینیم ولی به هر حال، سود ممکن است ناشی از عوامل مختلف باشد.
حتی در این دوره بد بودن بازار، برخی سهام شرکت فولاد مبارکه را می خرند. برای مثال، یک خبر می آید که قرار است شرکت فولاد از محل تجدید ارزیابی ثروت ها، افزایش اندوخته بدهد. به طور طبیعی، ممکن است عده زیادی برای خرید سهام این شرکت اقدام کنند و این داستان به فعالیت شرکت فولاد گِره نخورده است.
*در همین مرداد 1401 و بنا به تصویب مجمع عمومی، برای سال 1400 حدود 50 هزار میلیارد تومان به سهامداران شرکت فولاد مبارکه، سود داده شده. به هر سهم فولاد مبارکه در حد 170 تومان سود تخصیصی داده اند.
در حالی که برخی شرکت های بورسی دیگر همانند ایران ماشین زیان داده اند. این 50 هزار میلیارد تومان تقسیم سود فولاد مبارکه علامت می دهد که سهام این شرکت برای سهامداران، جذاب بوده و بازار جذابی دارد؟
-بله. با این شرایط می تواند بازار جذابی باشد و هنگامی گفت و گو تقسیم سود مطرح می شود این سود می تواند سود نتیجه از فروش باشد یا این که می تواند سود انباشته شرکت و مربوط به سال های قبل باشد.
در زمانی که گفت و گو افزایش اندوخته مطرح می شود باید مجمع عمومی شرکت تشکیل شود و تقسیم سود انجام شود. این تقسیم سود برمی گردد به میزان درصدی که این شرکت نسبت به سال قبل و حتی در این بازار منفی داشته است.
به طور طبیعی، این شرکت جذابیتی داشته که افراد به سو اون آمده اند و جدا از گفت و گو تورم، خرید محصولات وجود داشته که برای شرکت فولاد مبارکه، سودساز بوده است. همین اتفاق دلیل شده که سهام این شرکت برای عامه مردم و برخی حقوقی ها جذابیت خاصی داشته باشد.
*اوج قیمت سهام فولاد مبارکه در 30 تیر 1399 ثبت شده و در اون روز قیمت هر سهم به 2327 تومان افزایش پیدا کرده بود. در روز 9 مرداد 1401 قیمت هر سهم 1135 تومان شده و تقریباً قیمت هر سهم نصف شده.
مجمع عمومی شرکت در مرداد امسال برگزار شده و سود توزیع شده. این شرکت افزایش اندوخته هم داده و اندوخته شرکت با استفاده از سود انباشته از 29 هزار میلیارد تومان به 53 هزار میلیارد تومان رسیده است.
قیمت سهام شرکت فولاد مبارکه سپس از برگزاری مجمع عمومی پایین آمد و قیمت هر سهم اون سپس از مجمع و در روز 18 مرداد 1401 به 550 تومان کاهش پیدا کرد و ارزش هر سهم بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرده است. آیا سود انباشته همان حالتی را در قیمت سهام ساختن می کند که افزایش اندوخته از محل تجدید ارزیابی ثروت ساختن می کند؟
-دو حالت ویژه در افزایش اندوخته شرکت وجود دارد که یک حالت افزایش اندوخته از محل سود انباشته است و دیگری افزایش اندوخته از محل تجدید ارزیابی ثروت. در هر دو حالت، قیمت سهام شرکت کاهش پیدا می کند.
اساساً اندوخته یک شخص به نام سهامدار در شرکتی که می خواهد افزایش اندوخته بدهد باید پابرجا باشد. اگر ما به اندازه 100 میلیون تومان سهام یک شرکت را داریم و تجدید ارزیابی ثروت انجام می شود، سپس از این کار باید ارزش اون همان 100 میلیون تومان باشد، اما در این حالت سهم می تواند جذاب تر باشد.
موقعی که افزایش اندوخته شرکت انجام می شود قیمت سهم رقیق می شود و فرضاً قیمت سهم از 1000 تومان به 300 تومان کاهش پیدا می کند ولی در این حالت ممکن است این ذهنیت اشتباه ساختن و گفته شود که این سهم فراوان کم ارزش و مفت است.
برخی افراد تصور می کنند که رقیق شدن قیمت، ارزنده بودن سهم را علامت می دهد، اما برای افزایش اندوخته، قیمت سهم پایین می آید. این کاهش قیمت سهم چه در روش افزایش اندوخته از راه سود انباشته و چه از راه تجدید ارزیابی ثروت، اتفاق می افتد. در مجموع، تعداد سهم افراد سهامدار فراوان می شود ولی قیمت اون در تاریخ افزایش اندوخته پایین می آید و نهایتاً باید اندوخته فرد سهامدار پابرجا بماند.
*در روزهای اخیر، کاهش قیمت کامودیتی ها و فولاد در سطح جهانی اتفاق افتاده و از طرفی، قیمت فولاد در بازار درون سرزمین ما بر پایه قیمت های جهانی تعیین می شود. با وجود کاهش قیمت جهانی ، جنابعالی فکر می کنید این قیمت 550 تومانی سهم فولاد مبارکه در مرداد 1401 چه وضعیتی پیدا می کند و اون 75 هزار میلیارد تومان سود خالص که فولاد مبارکه در سال 1400 پژوهشگر کرده بود، در سال 1401 چطور خواهد شد؟
-برای پاسخ دادن به این سوال، ما باید یک دید کلی به بورس داشته باشیم. در زمانی که عموم مردم یعنی سهامداران بخواهند سو یک نماد بورسی بروند، قیمت اون را بالا می برند.
اگر شاخص بورس رشد خوبی داشته باشد، رشد خوبی هم برای شرکت فولاد مبارکه نزد بینی می کنیم. در حالت کاهش قیمت، ممکن است یک شرکت بتواند میزان تولید خودش را افزایش بدهد و صادرات افزایش پیدا کند. این حالت، در سود سازی مجدد تاثیر دارد و باید تعداد فروش رفته را در نظر بگیریم.
*جنابعالی اعتقاد دارید که در سال 1401 با وجود کاهش قیمت جهانی فولاد، کاهش حقوق و کاهش سود شرکت فولاد مبارکه اتفاق نمی افتد؟
-نسبت به بقیه صنایع بورسی، کاهش حقوق شرکت فولاد مبارکه چشمگیر نخواهد بود. به نظر من، وضعیت سهام فولاد مبارکه خوب تر بوده و نزد بینی من این است که وضع اون خوب تر هم می شود.
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[ad_2]